Mellanrisk/nybörjarportfölj maximalt hållbar
Sök:

Mellanrisk/nybörjarportfölj maximalt hållbar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gröna investeringar

ställde för sedan frågan: Mellanrisk/nybörjarportfölj maximalt hållbar

Eftersom jag själv anser att det är värt att betala lite extra avgifter av mitt månadssparande för att garantera att mina sparpengar inte hamnar i bland annat fossila bränslen/gruvor, men också att jag faktiskt aktivt vill investera i företag som bidrar till en hållbar omställning har jag senaste månaderna gjort lite research och plockat ihop en portfölj som ska försöka svara mot just detta.

Globala index / mix bolag – 42,5 %

SPP Global Plus
20 %

Proethos fond
15 %

SPP Global Solutions
7,5 %

Sverige / Norden – hållbara – 12,5 %

SPP Sverige Plus
5 %

DNB Grönt Norden

7,5 %

Övriga aktiefonder 12,5 %

Handelsbanken Hållbar Energi
7,5 %

Öhman Etisk Emerging Markets
5 %

Räntefonder – 32,5 %

SPP Grön Obligation
15 %

AMF lång
5 %

Spiltan ränte Sverige
5 %

IKC avkastningsfond
7,5 %

Detta motsvarar cirka en uppdelning 60/40 i aktier/räntor, samtidigt som alla fonder, i alla fall i min mening, uppfyller höga krav på hållbarhetsarbete. Den sammanvägda avgiften är cirka 0,7 %, vilket är lite högre än vad som rekommenderas här på bloggen, men de extra procentdelarna får motsvara vad det kostar att faktiskt investera med ett grönt hjärta för framtida generationer. Jag har över 100 k sparat och månadssparar cirka 5 000 kr, vilket är varför jag spridit det till så pass många olika fonder. Ett lätte alternativ hade kanske varit att bara köra SPP Global Plus samt SPP Grön Obligation, men känns i jämförelse med detta lite tråkigt, och helt utan spets. Har ni några kommentarer eller reaktioner? Borde bloggen kanske hjälpa läsarna att ta fram renodlade hållbara portföljer?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej! Jag investerar själv i gröna fonder för att jag tycker att det är viktigt att värna om framtiden och inte vill tjäna pengar på verksamhet som jag inte kan stå för. Gillar SPP:s Plusfonder starkt och har det mesta av mina pengar där eftersom de har fördelen att de är indexnära samtidigt som de är fossilfria, jobbar med att vikta ner de minst hållbara bolagen i varje bransch och istället vikta upp de mest hållbara.

 

Några tankar som jag får när jag ser din portfölj:

 

1) INDEX. Du har bara 30 % i indexnära fonder (SPP Global Plus, SPP Sverige Plus, Öhman Etisk Emerging Markets), dvs hälften av aktiedelen i din portfölj. Eftersom jag köpt filosofin på den här bloggen att index är bäst så hade jag haft mer av den varan, just nu satsar du väldigt mycket på att företag med hållbarhetslösningar ska gå bättre än resten av börsen. Det behöver inte vara fel, men du måste vara medveten om att du lägger många ägg i samma korg och därmed tar högre risk.

Jag har alltid minst 75 procent av min aktieandel i indexnära fonder och det är egentligen även det betydligt mindre än vad som förespråkas här. Tänk också på att SPP:s Plusfonder investerar 10 % i lösningsbolag, så där får automatiskt en del av den varan som du söker med dina andra fonder ”på köpet” utan att avvika för mycket från index.

 

2)  PROETHOS. Den här fonden har 80 % aktier och 20 % räntor. Du behöver alltså kompensera för detta genom att minska räntefondsdelen med 3 % (en femtedel av de 15 % som är din fördelning av fonden) och öka aktiefondsdelen med lika mycken om du vill ha den exakta fördelningen 60/40.

 

3) SPILTAN RÄNTEFOND. Den här fonden skulle jag inte ha med i ett grönt sparande. Den har till exempel nästan 5 % av sitt kapital utlånat till företag som är involverade i kolkraft.

 

4) TILLVÄXTMARKNADER. Kanske mest en smakfråga och du kan så klart ha andra skäl än avgiften att välja Öhmanfonden, men SPP Emerging Markets Plus kostar 0,58 % jämfört med 1,06 % för Öhman.

 

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-08 klockan 14:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂