Mellanriskhink och pension
Sök:

Mellanriskhink och pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Mellanriskhink och pension

Hej!

Jag är 41 år och har precis tagit tag i min ekonomi och ett individuellt pensionssparande. Har lite panik.

Jag är sambo och har ett barn. Bor i hyreslägenhet. Äger ingenting och har inga skulder utom mitt csn på ca 100 000 kr.

Tjänar 25 000 kr netto och har börjat spara 10 000 kr /månad.

Har en bufferthink på 50 000 kr.

Hur ska jag göra?

Börja fylla på mellanriskhinken med 5000 kr och 5000 kr i pension till passiva hinken eller lägga 10 000 i mellanriskhinken?

Tacksam för svar och förslag på hur jag ska tänka.

Vänliga hälsningar

A

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade lagt 5000 i vardera hink, kanske ännu mer i passiva beroende på vad du tänkt dig för utgifter i framtiden med avseende på boende, resor och bil. Anledningen att jag lagt så pass mycket i passiva hinken är att du bor i hyreslägenhet och då har man inte några jättestora plötsliga utgifter. Det jag ser att man har mellanriskhinken till är just bil, renoveringar i lägenhet/hus, kanske större resor planerade flera år framåt i tiden. Har man inte dessa utgifter så ser jag inga större behov av en jättestor mellanriskhink.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Fast mellanrisken ska även kunna betala dig om du skulle bli arbetslös i några år framöver, detta då du inte ska behöva plocka från din passiva hink om något sådant skulle ske.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-28 klockan 10:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.