Mellanriskhinken och utebliven avkastning
Sök:

Mellanriskhinken och utebliven avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

ställde för sedan frågan: Mellanriskhinken och utebliven avkastning

Håller på att påbörja nästa hink vilket enligt Jans strategi ska vara mellanriskhinken. 100.000 i buffert är nämligen snart uppnått.

Enligt mellanriskhinkens princip kan den vara i storleken 500 000 kr i mitt fall (100.000 x 5 år). Detta kommer ta en hel del tid att spara undan till om man sätter av 10% av vår nettoinkomst, flera år faktiskt. Nu har jag inte räknat in avkastningen i detta, men det blir ändå några år.

Eftersom mellanriskhinken är på kortare sikt än passivhinken, går man då inte miste om potentiell avkastning om man inte börjar med passivhinken istället? Nyckeln till hög avkastning är ju tiden dvs att börja spara tidigt och det känns som att man kanske slösar bort dyrbar tid på en mellanriskhink om man ändå har för ambition att spara långsiktigt, te.x. till pensionen i passivhinken. Hur tänker du här?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag håller med dig. Om det är långsiktigt sparande bör det vara en hög aktieexponering, som i passiva hinken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ja precis. Tumregeln i ett sparande brukar ju vara att desto längre sikt desto viktigare att man börjar i god tid. Att då ”slösa” kapital (och tid) på en mer kortsiktig hink är något jag inte riktigt förstår. Får se vad Jan svarar om han läser.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Henrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Henrik!

I teorin av ”Fyra-Hinkar-Strategin” så ska du göra som du skriver, att först fylla bufferten, sedan mellanrisk och till sist lägga allt i passiva.
Du behöver såklart inte följa denna teorin, gör det du känner dig bekväm med!

Jag kör på att fylla alla hinkar samtidigt, 50% av mitt sparande går till passiva, sedan 25% i buffert och 25% i mellanrisk. När bufferten är fylld går dom 25% till mellanrisk och sedan allt till passiva när mellanrisken är full.
Med den fördelningen så påbörjas ränta-på-ränta effekten i passiva direkt, detta är då bra då tid är nyckeln till avkastning!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-20 klockan 14:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.