Mellanriskhinken=>passiva hinken
Sök:

Mellanriskhinken=>passiva hinken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nalle

ställde för sedan frågan: Mellanriskhinken=>passiva hinken

hej,

är ny i mitt sparande och utgår från 4-hinks strategin.

Jobbar nu med att fylla min mellanriskhink. Jag undrar hur jag sen går vidare när jag nått mitt mål i mellanriskhinken. Ska jag direkt börja från noll i passiva hinken, eller bör jag spara ett tag till i mellanriskhinken för att kunna utnyttja hävarmen i att redan ha en större summa?

exempel:

målsumma i mellanriskhinken: 150.000kr

bör jag då ex fortsätta att spara till ex 200.000kr för att sedan föra över 50.000kr till passiva och därefter bara spara där?

hur bör jag tänka?

hälsningar

Nalle

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag sparar i alla hinkar samtidigt. Det går lite långsammare men pengarna får också chans att växa under en längre tid.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om du har nått din målsumma i mellanriskhinken så vinner du ingenting på att fortsätta att spara i den för att sedan flytta överskottet till den passiva hinken. Tvärt om så går du miste om potentiell avkastning som den passiva hinken kan ge under tiden som du sparar.

Med andra ord, är du nöjd med beloppet i mellanriskhinken så bör du börja med den passiva hinken på en gång.

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som Holger skriver så tjänar man ingen extra effekt på att ha mer pengar på ett konto än att ha det uppdelat på flera, ränta på ränta effekten bryr sig inte om du har allt samlat eller utspritt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du menar att du kommit fram till att 150 000kr räcker för 5-7 års utgifter minus säker inkomst? Säker inkomst efter ett år brukar vara cirka 0kr, så om vi räknar på att det ”bara” ska räcka i 4 år blir det 3 125kr i månaden. Klarar du mat och hyra + övriga nödvändigheter på strax för 3 000kr? Grattis i så fall!

Som svar på din fråga; när du uppnått ditt målvärde i mellanhinken så växlar du över och investerar allt i den passiva hinken direkt, eventuellt också den aktiva om du planerar att ha en sådan.

Hinkprincipen innebär att man bara sparar till en hink vid varje given tidpunkt; den ”lägsta” som man ännu inte fyllt. Man sparar inte i alla samtidigt som vissa gör – enligt principen med hinkarna. Sedan kanske man ÄNDÅ sparar i mer än en samtidigt av andra (bra) skäl, men då frångår man hinkprincipen.

I mitt eget fall så sparade jag 10% av min lön som privat pensionssparande på ett 90/10 ISK ända sedan jag började jobba, trots att jag vid det tillfället inte hade fyllt min mellanriskhink. Nu är mellanrisken fylld och jag har växlat över till att bara spara i ett 90/10 ISK.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tycker det låter mycket pessimistiskt att sätta säker inkomst till 0 kr. Även om a-kassa inte är någon hög månadsintäkt så är den inte 0 kr.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan-Olov Andersson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-22 klockan 12:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.