Mening med räntefonder?
Sök:

Mening med räntefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Spararen

ställde för sedan frågan: Mening med räntefonder?

Jag undrar om det egentligen finns någon mening med räntefonder i dagens läge? Dels har vi ett absurt ränteläge som knappast kommer förändras de närmaste två åren, så där är det begränsad uppsida, och dels är kronan redan så pass svag att en investering i utländska räntefonder i annan valuta kan straffa sig ifall kronan stärks (rent historiskt sett har väl kronan aldrig varit svagare, så mer sannolikt med starkare än svagare krona).

Varför envisas alla med att rekommendera räntefonder och inte ett sparkonto med ins.garanti och fastslagen ränta? Eller ännu bättre i min mening (med lite överkurs) – investering i några utdelare med låg volatilitet som aldrig sänkt utdelningen?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Läs gärna min artikel om räntefonder:

Syftet med räntefonder (för mig) är inte primärt att tjäna pengar, det är att balansera risken. Det är ju det som t.ex. moderna portföljteorin säger. Vill du öka risken – lägg till mer aktier och hävstång, vill du sänka risken lägg till räntor och kontanter.

Ett sparande bör dessutom att vara på längre sikt än 2 år enligt mig. I ett 10 års perspektiv har räntorna sin roll. Problemet med aktier – även de högutdelande – att de har en hög risk i form av volatilitet.

OCH – jag vet att folk inte håller med mig i ovan. :-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ponera att man har 150 000:- och vill ha en 90/10 fördelning. Om man ska avsätta 10% av kapitalet så kan man t ex sätta in 15 000:- på Shell mastercard som har 2% ränta upp till 15 000:-. Om kapitalet ökar så kan man fortsätta spara i den sk ”räntedelen” på Akelius spar (ingen insättningsgaranti men Akelius går nog inte i putten i första taget). Jag skippar i nuläget räntefond och sätter in de pengarna på ett sparkonto ist, bättre ränta än t ex Spiltan räntefond Sverige.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Varför skulle man investera i utländska räntefonder när det finns bra svenska alternativ? Du kan se räntefondernas avkastning i Avancerade Nybörjarportföljen 2019 på Morningstar: https://www.morningstar.se/funds/Compare/Overview.aspx?ids=0P00009NT90000000000%7c0P00000K190000000000%7c0P0000VYJS0000000000%7c0P0000X8MP0000000000%7c0P0000V3HS0000000000%7c0P00016STH0000000000%7c0P00012F8Z0000000000%7c

Sparkonto med fast ränta kan förstås vara ett alternativ, men det ger knappast bättre ränta avkastning på långsikt än räntefonder.

När börsen går kraftigt ned fungerar stabila utdelare med låg volatilitet inte som kroddkudde, dessa aktier följer ju också börsens rörelser. Det är bättre med preffar. https://www.privataaffarer.se/hernhag-preffar-lockar-mer-an-rantefonder/

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En liten korrigering: SPP Grön Obligationsfond fattas på Morningstars list och ISK Avkastningsfond ingår inte i den den avancerade varianten av nybörjarportföljen.

  Ett litet tillägg: angående preffar, jag vet inte om det är en bra strategi, men de är dyra i nuläget. https://www.privataaffarer.se/hernhag-populara-preffar-har-blivit-dyra/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-01 klockan 08:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.