Mer Europa, mindre Sverige?
Sök:

Mer Europa, mindre Sverige?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av TT

ställde för sedan frågan: Mer Europa, mindre Sverige?

Hej!

När jag använder Avanzas fina fondportföljsanalys inser jag att min portfölj har en väldigt liten exponering mot Europa ”generellt”, däremot hög mot Sverige (ca 20%). Min målsättning har att ha en bred exponering mot hela världsmarknaden.

Jag funderar därför på att plocka in Länsförsäkringar Europa Indexnära i portföljen och dra ner på Sverigedelen för att öka riskspridningen.

Är det någon mer än jag som tänkt så?

Jag är medveten om problemen som väntar för kontinenten och inte minst med Brexit, som ju också berör Sverige. Men ser ljust på framtiden både i Europa och Sverige. Ser dock ingen anledning utifrån min filosofi att ha en så stor övervikt mot Sverige (en så kallad ”home bias”).

Hur tänker ni?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag är lite orationell i min portfölj men tänket är ungefär att investera så som marknaden ser ut globalt dvs Sverige i proportion till övriga världen…min Sverigedel är därmed inte riktigt i balans då jag har ungefär 15% Spiltan invest :-)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Sverige har haft en tendens att avkasta bättre än en global exponering, detta kan också vara en anledning varför man då vill ha en större exponering mot Sverige. Som du säger så vill du inte ha en ”Home bias” och då behöver du absolut inte ha det, jag har valt att ha mellan 15-20 % i Sverige för just ”Home bias” och för att Sverige har just avkastat bättre.

Ett innovativt land som ligger i framkanten till mycket, så varför inte investera lite extra här? ;)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Urgh, har funderat på den frågan i månader nu. Skapade en tråd om det. Har fortfarande inget bra svar men någonstan mellan 0-20% är rimligt. Det finns tyvärr inga studier :(

Hur mycket Sverige bör en aktieportfölj innehålla?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej.
  Det beror på också om man vill ta lite högre risk och hoppas på att historik håller i sig.
  Avanza Global 50%
  Seb Sverige index 25%
  Spiltan aktiefond investement 25%

  Den funkar bra på 10 årssikt.
  Mvh.jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-27 klockan 10:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.