Microsoft vs Amazon aktier
Sök:

Microsoft vs Amazon aktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Monkan

ställde för sedan frågan: Microsoft vs Amazon aktier

Amazon aktie ligger idag på USD 1696 och Microsoft på USD 107. Det är mycket stor skillnad. Denna månad rapporterade NBC att Amazons marknadsvärde är 797 miljarder och Microsofts marknadsvärde är 783 miljarder. Varför ligger då aktiekurserna så långt ifrån varandra?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Microsoft är uppdelat i 7,676,219,000 aktier. Amazon 488,969,000 aktier.

Företagets ägare väljer själva hur många aktier det ska finnas på bolagsstämman.

Nya aktier kan skapas genom en så kallad split, där varje existerande aktier delas i flera. Då sjunker varje akties värde men det totala värdet är detsamma. Efter en split har varje ägare samma andel i företaget men fler antal aktier.

Nya aktier kan också bildas genom nyemission. Då säljer företaget självt nya aktier. Pengarna från försäljningen kan företaget använda i verksamheten, så det blir som ett tillskott i kassan. Vid en nyemission ändras både värdet på befintliga aktier och andelen som varje ägare har, eftersom ägarna inte alltid deltar i nyemissionen (alla är inte beredda att skjuta in mer pengar och då får man ingen ny aktie).

Det finns omvända procedurer också där antalet aktier minskar. Vanligast är att företaget återköper aktier eller att man gör en omvänd split och slår ihop aktier.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ett tillägg, aktier i USA brukar inte splittas så ofta, ibland aldrig (kolla Berkshire Hathaway A).
  I Sverige däremot så splittar man ganska ofta, detta för att aktierna inte ska bli så dyra och så att nästan alla ska kunna ta del av att köpa aktier.
  Vi har en sådan kultur i Sverige, att privatpersoner köper aktier, detta finns knappt utanför Norden.
  T.ex i USA så får inte allmänheten ta del av börsintroduktioner (IPOs), utan då är det bara stiftelser och större investerare som får ta del. I Sverige får allmänheten ta del av dessa IPOs också.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Intressant, Robin! Alltid roligt att lära sig om kulturskillnader.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-19 klockan 00:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.