MiFID2, Nytt EU-regelverk angående bl.a. investering i ETF:er - hur göra?
Sök:

MiFID2, Nytt EU-regelverk angående bl.a. investering i ETF:er – hur göra?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian Holm

Den här artikeln publicerades 2017-10-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: MiFID2, Nytt EU-regelverk angående bl.a. investering i ETF:er – hur göra?

Jag fick av Avanza i veckan besked på att jag måste göra ett test enligt detta nya regelverk för att bevisa mina kunskaper i handel med bl.a. ETF:er.

jag följer Rika Tillsammans Portföljen och den innehåller en del ETF:er, men jag vill inte påstå att jag har några kunskaper om just ETF:er.

 

Någon som vet hur jag kan fortsätta ha dessa ETF:er, alternativt någon länk till en sida där jag kan lära mig vad som behövs?

Chrille

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du bör ha fått ett meddelande i inkorgen på Avanza.se. I det meddelandet finns en länk som leder till:

https://www.avanza.se/mina-sidor/min-profil/mina-uppgifter/kunskapsprovning.html

Du vill göra provet för ”Börshandlade- och alternativa investeringsfonder” för att få fortsätta handla med ETF:er.

Provet är någorlunda enkelt och sker utan tidspress. Provet är till för att banken skall förvissa sig om att du förstått de mest grundläggande egenskaperna hos de värdepapper du vill investera i, och det är bara en handfull frågor för de enklare instrumenten. Under respektive fråga finns ofta en hjälplänk där du kan läsa på i Avanzas utbildningsmaterial innan du svarar.

Jag ska inte avslöja för mycket eftersom frågorna även är till för din skull, men rent allmänt ska du kunna svara på om du kan förlora pengar på ett värdepapper (redan här gissar du nog rätt, annars är du illa ute, men du ska även förstå om du kan förlora mer än du satsat, eller om förlusten är begränsad till din insats), om du alltid kan sälja värdepappret och i så fall när eller om det finns bindningstid eller kan uppstå brist på köpare, om det finns en emittentrisk och vad det innebär, om värdet på din tillgång kan förändras även när börsen är stängd och så vidare.

Ta det lugnt, läs hjälptexterna och tänk logiskt så går det bra!

Jag tror inte provet i ”Aktier och fonder” är obligatoriskt, men du kan eventuellt börja med det för att bli varm i kläderna.

Lycka till!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tusen tack Thomas A!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Christian Holm

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-14 klockan 18:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.