Min dotters fondkonto
Sök:

Min dotters fondkonto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Claes Lindholm

ställde för sedan frågan: Min dotters fondkonto

Hej !

Jag har en fråga gällande min dotters (hon är 16 år) fondkonto. Det finns 3 st fonder där och alla har en hög förvaltningsavgift (mellan 1-1,5%). Efter att ha börjat lyssna på b la Rika Tillsammanspodden så börjar jag förstå att detta är på tok för höga avgifter :-(.

Fonderna ligger på ett fondkonto och inte ISK.

Så nu till min fråga, hur skall jag tänka/göra ? Byta till fonder med lägre avgifter, sälja allt och flytta till ISK ?
Vad är det mest fördelaktiga att göra ?

mvh
//Classe

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ett alternativ är att sälja av de fonder du har nu, ta ut pengarna och sätta in på ISK eller Kapitalförsäkring. De är lika gynnsamma skattemässigt, skillnaden är att om du har ett ISK i din dotters namn så blir pengarna hennes automatiskt vid 18-årsdagen. Vill du bestämma när hon ska få det ansvaret kan du ha en Kapitalförsäkring som kontoform istället, där hon står som förmånstagare. 18-åringar kan vara väldigt olika, en del är sparsamma och andra inte så där känner du din dotter och kan bedöma detta.

När du sedan har satt in pengarna på ISK/KF så kan du köpa mer gynnsamma fonder.
Här är ett inlägg med vilka fonder som Jan som har bloggen själv gillar som man kan bygga upp en portfölj utifrån:

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

Lycka till!

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-03 klockan 10:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.