Min ekonomi, 4-hinks principen, är jag på rätt väg?
Sök:

Min ekonomi, 4-hinks principen, är jag på rätt väg?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isak

ställde för sedan frågan: Min ekonomi, 4-hinks principen, är jag på rätt väg?

Hej!
Tänkte förklara kort om hur jag tänker kring min ekonomi. Hade väldigt gärna tagit emot tips/ideer eller bara åsikt om ni anser att jag är på rätt/fel väg i mitt sparande. Är ganska ny inom detta därav kanske ”enkla” frågor.

Jag  fördelar min ekonomi i dessa ”hinkar”.  Buffert hinken, Mellanrisk hinken, Passiva hinken (”Lek” hinken får vänta tills jag känner mig mer bekväm)
Jag har min buffert hink full för tillfället (i Sparkonto +Collector, Avanza), i mellanrisk hinken sparar jag 70% av min inkomst i ISK-konto (nybörjarportföljen), och i passiva hinken de andra 30% i ISK-konto (globala barnportföljen). Jag har alltså inga andra konton där jag sparar, utan sparar allt som blir över varje månad i enbart dessa 3 hinkar, åsikt?
En annan fråga, jag har alla dessa konton på Avanza, vilket gör att jag inte har har tillgång till guldet ni tipsar om i portföljerna, utan har för tillfället bara lagt dessa 5% i samma fonder som jag redan har i portföljen. Tycker ni jag ska ta dessa 5% gånger 2 av mitt sparande (från mellanrisk och passiv hink) och lägga i ett eget ISK på Nordnet? Bli det samma effekt av det som om jag hade haft det i samma portfölj eller behöver det vara i ”samma” portfölj som de andra?
Eller, kan jag ha de som jag har, alltså skippa guldet och bredda de andra fonderna.
Ber såklart bara om era tips, och förstår att ni inte kan garantera någonting alls!

Mvh Isak.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

1. Sparar du 100% av din inkomst? Inte dåligt

2. Du bör inte ha räntefond på ISK. Du betalar mer i skatt än du får i avkastning på dom. Räntefond på depå

3. Vill du ha guld så kan du ha det på nordnet. Du kan hålla ihop portföljerna i ett exceldolument tex. Jag vet inte vad guld förväntas avkasta så om du ska ha det på ett ISK eller inte det vete tusan🤠

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Guld har gett i genomsnitt 0,7%/år sen 1200 talet haha (trovärdigheten ej bekräftad)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Isak!

Ser inga problem på ditt sparande i mellanrisk och passiva, kör på så tills du fyllt din mellanrisk och sedan flytta över det sparandet till din passiva.

Angående guldet så är det inte ett måste, finns inget måste i att ha 5% guld i portföljen.
Om man tror på guld och vill ha den typen av ”hedge” så kan det säkert vara bra, Jan har gjort många bra artiklar om just guld som du säkert redan har läst, men här har du en.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej tack! En fundering till
  1. Om jag inte har guld så funkar det att sprida ut de 5-10% i de andra fonderna?
  2. Om jag vill ha guld, funkar det att öppna ett ISK på Nordnet och ENBART investera guld där? alltså de 10% som skulle delats upp i Globala och Nybörjarportföljen, kan slås ihop och läggas i ett ”ensamt” ISK konto på Nordnet, Eller ska det vara i samma portfölj som allt annat?

  Tack för hjälpen!
  Isak

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isak Petersson
 2. Vit pil
  1. Absolut!
  2. Fungerar utmärkt att ha det i en annan portfölj, däremot blir det lite jobbigt att ombalansera då du isåfall måste flytta mellan konton. Men du skulle däremot då kunna ombalansera genom att du för över mer/mindre till depåerna när du väl månadssparar.

  Inga problem!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-20 klockan 19:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.