Min fördelning i fonder
Sök:

Min fördelning i fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jacqueline

ställde för sedan frågan: Min fördelning i fonder

Hej,

Jag har precis börjat att spara i fonder.

Jag är dock lite osäker ifall jag har fördelat dessa på ett bra sätt. Min tanke är att spara långsiktigt (10år+)

Min tanke är att portföljen fördelas enligt nedan. (Insättning per månad)

Avanza Zero 500kr

Avanza Emerging Markets 250kr

Splitan Aktiefond Investmentbolag 250kr

Avanza Global 1000kr.

 

Är det något som ni tycker jag borde förändra?. Behöver jag ha fler fonder?. Tips på förbättringar?

 

Tack på förhand

 

Mvh

Aria

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jacqueline,

Jag tycker att din portfölj ser mycket okej ut. Enkelt och bra. Kommer fungera fint långsiktigt. Visst kan man krydda till med fler fonder (som småbolag eller kanske någon branschfond) men det behövs verkligen inte.

En sak skulle jag dock ändra på; och jag tror det finns fler här på forumet som håller med: bort med Avanza Zero eller i alla fall minska andelen ordentligt.

Visst är Avanza Zero jättebillig men samtidigt är den också väldig smal, dvs enbart svenska aktier och den täcker bara en relativ liten del av hela Stockholmsbörsen. Dessutom har du hittat fonden ”Spiltan Aktiefond Investmentbolag” som är ett mycket bra val i for sig och har också 99% fokus på sverigemarknaden.

Jag skulle göra så här istället:

Avanza Global 1400 kr (70%)
Avanza Emerging Markets 300 kr (15%)
Splitan Aktiefond Investmentbolag 300 kr (15%)

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Adde, Stort tack för det snabba svaret.

  Jag har nämligen haft det i tankarna om att minska mitt sparande i Avanza Zero. Ifall man ska lägga till någon till fond, vilken skulle det vara?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacqueline
 2. Vit pil

  Då pratar man om kryddningen vilken verkligen är en smaksak. :) Alla har väl lite olika åsikter om det och sedan finns det många som tror att det räcker med bara en enkel global fond och man borde därför skrota ännu mera.

  Själv kör jag nästan lika enkelt som ditt forslag men har jag lagt till 10% Handelsbankens globala småbolagsfond (Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK) som Jan också har rekommenderat som ett fondalternativ i hans portföljförslag. Tittar man på avgifterna av den fonden så är det verkligen rena motsatsen till Avanza Zero :) men jag gillar verkligen riskspridningen (fonden är global) och möjligheten att på ett enkelt sätt ändå ha fler mindre och mellanstora bolag i min portfölj.

  Jag har inga branschfonder själv, men det finns en del sparare som har en fortsatt tro på ”Teknik” eller ”Fastigheter” och sådant och vill ha lite mer vikt där.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som jag men med Tin Core Ny Teknik som spets istället för Zero!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-30 klockan 14:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.