Min mammas pension
Sök:

Min mammas pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Laura

Den här artikeln publicerades 2017-09-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Min mammas pension

Hej!

Jag fick lite panik när jag kollade på mammas ekonomi…

Min mamma är idag 57 år gammal, tjänar 25 000 kr efter skatt, har lagt undan 40 000 kr på ett konto med hjälp av en rådgivare (förmodligen skyhöga avgifter), har en bostadsrätt som är köpt för 1,3 miljoner (idag värd ca.3 miljoner) och betalar endast ränta på lånet + hyra (ca. 8000 kr/mån) och har aldrig amorterat på lånet…

Vad skulle hennes bästa upplägg vara?Jag tittade på sparformen som finns på den här sidan och tänker göra det upplägget för henne och ta ut hennes pengar från banken för att starta ett avanza konto. Är det någon ide med nybörjarportfölj eller rika tillsammans? Satsa på några lågriskfonder? Jag är själv ny i det här och tar gärna emot tips för att hjälpa till, tänker att det endast är 8 år kvar till pension.

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Med 8 år kvar till pensionen kan nybörjarportföljen vara den som passar bäst.

  • ”Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
  • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
  • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med

Den här portföljen är en ”lagom” portfölj med en balans mellan risk och avkastning. ”
Mer om den här:

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Gällande upplägg för ekonomi kan du och din mamma titta på detta inlägg, väldigt pedagogiskt med ”hinkarna” och hur man ska tänka med buffert och liknande.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-22 klockan 18:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.