Min partner sparar inte till pensionen. Hur säkrar jag mitt sparande?
Sök:

Min partner sparar inte till pensionen. Hur säkrar jag mitt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jakob N.

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Min partner sparar inte till pensionen. Hur säkrar jag mitt sparande?

Jag vill spara pengar till pensionen via ett ISK-konto. Jag vill även att min fru ska spara. Jag har pratat med henne om det ett flertal gånger. Hon säger att först måste hon spara till än det ena, och än det andra, innan hon sparar till pensionen. Det blir liksom aldrig av att hon kommer igång med ett kontinuerligt sparande.

Om jag börjar spara och så småningom får ihop ett större sparbelopp, medans min fru väljer att inte spara, så får min fru hälften av mitt sparande vid en eventuell bodelning. Det vore inte så trevligt om det tex händer vid 65 års ålder. Min fru har lika goda förutsättningar som jag att spara.

  • Hur gör man för att säkra sitt sparande till pensionen?

Som det är nu är känslan att jag sparar hälften av mitt sparande om det i framtiden skulle bli en bodelning.

Jag antar att man kan skriva ett äktenskapsförord, men vill undvika det. Men om man ändå måste det som enda utväg vore det bra med en guidning om hur det kan se ut.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jakob,

Det här är ju inte mitt specialområde så jag kan bara säga generellt att man kan göra viss egendom enskild, om det går i det här fallet vet jag inte. Kolla med t.ex. en familjejurist. Jag tycker inte det är något fel i ett äktenskapsförord. Jag och min fru hade det initialt tills vi beslöt för att makulera det.

Det andra är att man inte kan förändra andra människor. Det går inte. Det enda man kan göra är att vara det lysande föredömet som går före, visar vägen och kanske efter en tid inspirerar den andre att göra en förändring. Det finns bara två saker som får oss att göra en förändring:

  • Inspiration – vi ser att något är möjligt och vi ser en mer inspirerande framtid för oss själva
  • Hotivation – vi ser ett hot som vi vill undvika och gör en förändring därför

I det här fallet så ser inte din partner något av det och agerar därför inte. Jag hoppas att ni löser det på ett sätt som fungerar för er båda.

Hälsningar,
Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 23:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.