Min portfölj, vad säger ni?
Sök:

Min portfölj, vad säger ni?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Min portfölj, vad säger ni?

Hej,

Har sparat i indexfonder sedan ett par år nu och undrar om jag ligger någorlunda rätt i fördelningen av fonder. Jag har denna uppställning:

Länsförsäkringar Global indexnära, 30 %

SPP Aktiefond Global A, 30 %

AMF Aktiefond Europa, 10 %

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära, 10 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag, 10 %

Swedbank Robur Access Asien, 10 %

Jag månadssparar i dessa fonder och har 20-årig sparhorisont.

Vad säger ni? Ligger jag rätt? Bör jag justera något?

Tack på förhand för era tips!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Väldigt mycket överlapp på bolagen, båda globalfonderna innehåller väldigt mycket liknande innehav. Asien och Tillväxtmarknad innehåller väldigt mycket liknande bolag, Tillväxtmarknad-fonden något bredare.

Jag skulle skära ner på antalet fonder, en globalfond räcker. Sen hade jag valt antingen Asien eller Tillväxtmarknad, inte båda. Europa och investmentbolag kan ev. Få ligga kvar i nån liten skvätt om man prompt vill :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Stefan för din kommentar, uppskattar feedback! Färre fonder alltså. Tänker lite på Jans rekommendation att ha fler än 10 fonder när man nått ett visst kapital. Kan sägas att jag närmar mig miljonen nu. Är färre fonder rätt ändå?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Så länge du har valt fonder med bra spridning i sig så behöver du inte ha så många fonder, räcker egentligen med Jans förenklade portfölj, funkar utmärkt oavsett summa!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vill du sprida pengarna i fler fonder så är det meningslöst att sprida dem i två olika globala storbolagsfonder. Och två olika ”asienfonder”. Globalfonder innehåller bara stora bolag. 65% USA och 20% Europa så du behöver i ingen extra Europafond OM du inte voll ta en aktiv position och medvetet övervikta europa.

Globalfonder innehåller inte eller väldigt lite småbolag, tillväxtmarknader eller Sverige  så där kan det finnas en poäng att komplettera.

Spiltan är en bra fond men den är väldigt koncentrerad. 50% i de två största innehaven  och 70% av fonden är de 4 största innehaven.

Jag har tex ca 20% Sverige och inom Sverige har jag 10% i spiltan  det betyder att spiltan bara är 2% av min totala portfölj.

 

Tips på bra spridning

1 globala storbolagsfond

1 globala småbolagsfond

1 tillväxtmarknader storbolagsfond

1 tillväxtmarknader småbolagsfond

1 Sverige storbolagsfond

1 Sverige småbolagsfond

 

där har du bättre spridning men håll koll på avgifterna!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-15 klockan 11:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.