Mina barns fondpotföl vad tycker ni?
Sök:

Mina barns fondpotföl vad tycker ni?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adam

ställde för sedan frågan: Mina barns fondpotföl vad tycker ni?

Avanza global 60%

Seb Sverige indexfond 10%

Tin ny tenik 10%

avanza world tech by tin 10%

avanza emerging markets 10%

Vad tycker ni om den fondpotföljen?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Funkar helt klart 👍med tanke på att du har några aktiva fonder så kan det vara bra att följa upp hur dom presterar. Så jag antar att du kommer lägga lite tid på portföljen emellanåt samt ombalansera 👍

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ska jag spara till samma konto till dom elr ska dom ha ett var? Inget du tycker jag ska ändra ingen Småbolag?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Adam
  2. Vit pil

    Jan skriver om detta i hans artikel om barnspar, du hittar artikeln här!

    Tycker också portföljen ser bra ut.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle direkt sålt av de två aktivt förvaltade fonderna. Forskningen talar sitt tydliga språk om hur dåligt sådana tenderar att gå jämfört med index i det långa loppet. Tänk på att överavkastningen är blott en förhoppning, medan avgiften garanterat kommer att dras varje år och urholka kapitalet i exponentiell takt.

Exempel på fördelning av dessa 20%: 5% småbolag (t.ex. AMF), 5% Swedbank Robur Access Asien, om du vill ha lite extra exponering mot Asien, och 10% in i Avanza Global. Eller helt enkelt allt in i globalfonden.

Jag skulle också överväga att splitta innehavet i Avanza Global jämnt mellan Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära. Inte absolut nödvändigt, men Jan Bolmeson har en utläggning om den s.k. fondrisken i artikeln ”Extra ombalansering pga. corona”.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Andreas Draganis  Ja det är sant att Tin fonderna kommer underprestera SINA jämförelseindex och sen tillslut kommer läggas ner för att mörka misslyckandet.

Men lilla Tin fonden investerar ganska nischat. I småbolag i en enskild bransch i norden.

Så de borde då jämföra sig med ett nordiskt småbolags teknikbranschindex.

Och även om de misslyckas att slå ett sånt index så har de en ganska hög sannolikhet att slå ett brett globalt storbolagsindex iaf på kort sikt. 0-5 år

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Det är en bra poäng, men då skulle jag hellre välja den närmast besläktade indexfonden, kanske AMF Aktiefond Småbolag? För att den, med tanke på skillnaden i avgift, ska vara ett sämre val, så ska TIN konsekvent överprestera med 1% över flera decennier. Inte särskilt troligt.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas Draganis

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kör!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-11 klockan 22:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.