Mina fonder
Sök:

Mina fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pontus

ställde för sedan frågan: Mina fonder

Fonder
Belopp
Fördelning

AMF Räntefond Lång
200 kr
10 %

Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
200 kr
10 %

Länsförsäkringar Global Indexnära
1 200 kr
60 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
200 kr
10 %

Spiltan Räntefond Sverige
200 kr
10 %

Totalt
2 000 kr
100 %

Såhär ser min fondportfölj ut. Jag tänker långsiktigt. Tycker ni jag bör ändr fördelningen alternativt ta bort/lägga till?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ser bra ut och fördelningen är ok. Du har 80% aktier och 20% räntor. Om spartiden är över 10 år kan du ha en 90/10 portfölj eller bara aktier.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är en klassiskt fördelning med 60 % global, 10 % Sverige, 10 % tillväxtmarknad och  20 % ränta. Du har förstått och följt råden på denna bloggen med de fonder som rekommenderas här.

Jag tillhör dom som tycker att det  är tveksamt om det ger något mervärde med olika fondfördelningar, fondval rebalanseringar mm. Jag satsar 100 % på en billig bred global indexfond (tex Länsförsäkringar global indexnära). De pengar man behöver ha tillgängliga de närmaste åren sparar jag på ett vanligt bankkonto.

Väljer du ”min metod” kan du sova lugnt ändå tills den tiden kommer då du ska sälja dina fonder helt eller delvis. Då kan det ha stor betydelse vilken tidpunkt du väljer. Är du lyckligt lottad behöver du inte akut sälja allt på en gång. Det är förmodligen bättre att sälja av successivt under ett halvår eller ett år. Men …den tiden den sorgen … fyll ditt liv med andra trevligare äventyr än att leta efter bra fonder, fondfördelningar och rebalanseringar!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man vill ha det enkelt räcker det gott med en global indexfond. Och vill man sänka risknivån kan man kombinera det med räntor eller att ha en lämplig andel på ett sparkonto, beroende på sparhorisont.

  Väljer man din metod kan man sova lugnt ändå tills den tiden kommer då det sker en rejäl sättning på börsen. När man åkt på ett par riktiga smällar brukar de flesta byta sin metod för att kunna sova lugnt. Men den tiden den sorgen… eller hur?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Var är din metod Tale för att undvika sådana smällar? Hur är smartast att göra med din metod om man ska kuna sova lugnt på nätterna på 10-15-20 årssikt? Snillet har svarat trevligt och precis som och hur man bör aggera långsiktigt.
Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har ingen egen metod, jag följer tumregeln högst 10% aktier för varje år man kan låta pengarna vara ifred.

  Enligt Snillets metod ska man satsa 100% i en aktiefond, förutom de pengar som man ska ha tillgängliga under de närmaste åren som ska vara på ett sparkonto.

  Vad är en definition av ”de närmaste åren”? Jag tänker något i stil med 2-3-4, kanske 5 år. Hur tänker du? Om spartiden är mellan 5-10 vilken metod föredrar du?

  Men ok, kanske missuppfattade jag det hela. Kanske var det så att Snillet menade att hans metod gäller endast för spartider som är längre än 10 år, och när spartiden är kortare får man använda någon annan metod. I så fall har Snillet alldeles rätt och jag får be om ursäkt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-10 klockan 15:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.