Mindre arv fonder
Sök:

Mindre arv fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Håkan

ställde för sedan frågan: Mindre arv fonder

Jag har tillsammans med ett par släktingar fått ärva en mindre summa pengar som idag sitter i en blandning av ränte- och blandfonder hos annan bank än den jag har. När det kommer till bodelning har jag ett par frågor där jag skulle uppskatta era synpunkter kring vad som är bästa möjliga lösningen.

Jag skulle gärna vilja föra in min del av fonderna ,i befintligt skick, som en del av mitt ISK för att där omvandla dem till andra fonder. Går det att göra utan att skatta för den tidigare vinsten vid detta tillfället?

Behöver alla vi arvingar välja samma lösning kring hur vi vill ha ut pengarna dvs måste alla välja antingen att plocka ut pengarna direkt, skattade och klara eller kan delar av oss välja att överta fonderna och föra in dem på eget alternativt sparande såsom jag beskrev ovan?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Håkan,

Rent generellt så kommer dödsboet behöva skatta (om det sedan är på eventuell vinst eller på kapitalet beror på om fonderna ligger i en ISK eller vanlig depå). Du kan inte föra över dem till eget ISK utan att skatt betalas på ett eller annat sätt av dödsboet.

Enklaste (och vad som förmodligen är att föredra) är att hela dödsboets kapital omvandlas till likvida medel och sedan distribueras (det finns heller ingen vinst att göra iochmed att det är fonder, annars skulle eventuellt courtage spela roll, men du vill ju ändå inte ha kvar fonderna).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Martin!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Håkan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.