minpension.se
Sök:

minpension.se

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: minpension.se

Hej! På minpension.se finns ett val där man kan välja ”förväntad avkastning” när man ska se sin framtida pension. Den är satt på 2.1% (standard) som default men jag har för mig att man brukar räkna på 8% på lång sikt? Tilläggas bör kanske att jag har AP7 Såfa och flyttat allt i pensionsväg som är flyttbart till globala indexfonder och är 43 år idag.

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

De som är seriösa i pensionsbranschen följer FI’s tryggandegrunder samt Pensionsmyndighetens Standard för Prognoser. Min Pension räknar med 2.1% över inflationen som default. Det viktiga är att alla gör likadant som default så man inte börjar konkurrera med olika antaganden. Sedan kan man simulera olika antaganden själv.

 

Mer information på FI Tryggandegrundanderna: https://www.fi.se/sv/publicerat/nyheter/2019/tryggandegrunderna-ranta-och-avkastningsskatt–antaganden-for-2020/

Pensionsmyndighetens Standard för Pensionsprognoser: https://www.pensionsmyndigheten.se/content/dam/pensionsmyndigheten/blanketter—broschyrer—faktablad/f%C3%B6rst%C3%A5-din-pension/g%C3%B6r-en-pensionsprognos/Standard%2Bf%C3%B6r%2Bpensionsprognose.pdf

Inne på minPension.se finns det en funktion som heter ”Så har vi räknat” där ni kan se de olika antaganden som finns för varje prognos.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Mattias!

Vet inte exakt hur dom räknar, men allmänna pensionen kan man inte räkna med 8%.
Där är det räknat att det ska följa inflationen + lite till vad jag har för mig, så det kan vara detta som dom har räknat med default?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Inkomstpensionen lite drygt 2% i avkastning sen med ppm och Ap7 Såfa ca 8%. Egna val med tjänstepension osv räknar jag kanske lite lågt när jag gör egna beräkningar…jag räknar med 5% avkastning där. Man får gå in och räkna lite själv på de olika avkastningarna, beräknad pension är ju iofs en hyfsad sannolik sådan.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas Pettersson
 2. Gravatar ikon för användaren
  Patrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När jag var liten kunde jag få 25 öre av min mamma  för att köpa godis. Idag finns inte ens 25öringen kvar.

För 30 år sedan kunde ett par med låga inkomster och begränsad  egen insats bygga sig en villa i ett storstadsområde. Försök med detta idag!

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, att lägga in en hög avkastning i modellen leder till att man får en skev uppfattning om hur stor pensionen egentligen blir.

Den som för 30 år sedan tjänade 10 000 kr per månad och gjorde en pensionsprognos som visade att hen skulle få en pension på 14 000 kr blev förmodligen själaglad. Nu 30 år senare upptäcker hen att pensionen är bedrövlig.

Stor försiktighet tillrådes.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-17 klockan 12:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.