Minska risken i sparandet?
Sök:

Minska risken i sparandet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anette

ställde för sedan frågan: Minska risken i sparandet?

Har precis tittat på senaste RikaTillsammans-avsnittet och börjat fundera på om jag behöver minska risken i mitt sparande. Så här ser min familjs ekonomi ut (2 vuxna och 2 tonåringar):

*sparkonto 0,75% ränta: 100 k

*bundet 1 år 1,20% ränta: 200 k

*fonder (mestadels billiga indexfonder): ca 600 k

Har inga lån. Fondsparandet är tänkt till pensionen om ca 20 år. Sparar 10 k varje månad. Med tanke på börsläget, ska jag fortsätta spara denna summa i fonder, på  sparkontot eller kanske halva summan i vardera sparform? Tacksam för synpunkter.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eftersom det är så pass lång tid kvar till pensionen tycker jag inte att ni behöver minska risken. Se även det här inlägget:

Investera nu eller efter börskraschen? Om finansiell spådomskonst

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anette!

Ni har lång tid kvar till pensionen och inga lån som tynger bakom.

Om du väljer att minska fondpositionen så har du då gjort ett val, sedan ska du göra ett till val att välja när du ska gå in i igen. Där finns även en risk att du inte vet när du ska gå in och missar uppgång.
Då skulle du behöva göra två val, två väldigt svåra val.

Absolut kan pengarna röra sig väldigt mycket, men fortsätta månadsspara och eventuellt minska risken lite kan du göra. Så kommer du bli nöjd efter 20 år.

Hoppas du har fått svar på dina frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-18 klockan 17:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.