Minsta buffert?
Sök:

Minsta buffert?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

ställde för sedan frågan: Minsta buffert?

Hej Jan och tack för en bra pod! För att ta reda på en relevant storlek på vår buffert gjorde jag uträkningen där jag simulerade en uppsägning i januari för mig och min fru och kontrollerade vilka garanterade inkomster vi i ett sådant fall skulle ha med avdrag för våra utgifter. Till min förvåning blev inte årets ackumulerade belopp negativt utan istället slutade det på en stor slant åt rätt håll. Mycket av detta beror på att en av oss har lång uppsägningstid och vi båda har inkomstförsäkring på 80% av lönen i ett antal månader.Detta ledde till att jag började fundera på vad en lämplig buffert bör ligga på för vår del. Jag vill givetvis ha pengar för oförutsedda utgifter och jag gillar tanken att ha pengar i situationer där man kan tjäna pengar på att handla saker man behöver när de är nedsatta och så vidare. Så vad bör man som minst ha som buffert enligt dig, trots att en årssummering inte visar något behov av detta?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vad härligt att ni kan se att ni har så goda förutsättningar. Har ni även kollat hur det skulle bli i fall med sjukskrivning eller olycka etc?

Den minsta summan brukar många säga är en månadslön, sedan så finns det verkligen inget ”rätt” svar på detta. Personligen vill jag ha minst 3 månader, även om jag har uppsägningstid etc.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har samma ”problem”. Om jag gör uträkningen där jag räknar med de olika typer av försäkringar, uppsägningstid, a-kassa, andra passiva intäkter och så vidare, så säger beräkningen att jag behöver ungefär MINUS 140 000kr i buffert. Detta ska alltså tolkas som i att jag, om jag blir sjukskriven, uppsagd och arbetsoförmögen så kommer jag ändå att ha 140 000kr mer efter ett år än jag hade året innan. Tilläggas bör väl att detta fungerar tack vare just låga årsutgifter snarare än astronomisk hög inkomst.

Men det säger ju inget om min förmåga att hantera en större oförutsedd utgift. Därför har jag ändå en buffert. Jag valde att lägga mig mitt emellan 0kr och mina årsutgifter. På så sätt så har den ändå en relation till ekonomin, och jag har dubbelt så stor buffert som 0kr, samtidigt hälften så stor buffert som jag borde haft om jag inte hade haft lång uppsägningstid och försäkringar. Jag motiverar det genom att jag säkert får något från någon försäkring, samtidigt så kommer säkert någon specialparagraf eller olycklighet (Murphys law) göra att allt inte blir som jag tänkt och då har jag ändå något.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag har visserligen precis börjat spara i alla dess former, men har 10 000 i buffert. Just nu nöjer jag mig så. Mina fasta utgifter inkl mat är 6000 i månaden, sen har jag 60 dagar på ett kreditkort också. Kommer nog på sikt vilja ha kanske 20 000, är med god marginal 3 månaders utgifter. Min hyresrätt kostar 2950 i månaden, så relativt billig och jag står inte för vitvaror osv som går sönder. Men tycker 3 månaders utgifter känns lagom. Beror såklart på boendeform inte minst

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Eric

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur stor buffert man behöver beror ju också på vilken typ av oförutsedda utgifter man skulle kunna få. Äger man ett hus eller en bil finns det ju större risk för oförutsedda utgifter. När jag var student, bodde i hyresrätt (gör jag fortfarande), inte ägde bil och inte hade barn fanns det ju väldigt få oförutsedda utgifter som kunde inträffa. När teven gick sönder kunde vi titta på play-tv på datorn ett tag osv. Det var liksom det värsta som kunde hända utgiftsmässigt. De gånger som det faktiskt körde ihop sig var ju när inkomsterna minskade, t.ex. för att man inte hade sommarjobb, CSN dröjde etc.

Nu har jag fast jobb (med a-kassa och fackets inkomstförsäkring) och samtidigt bil och överlag högre månadskostnader så nu är snarare risken för oförutsedda utgifter större än helt uteblivna inkomster. Hur som helst, jag gjorde också Jans kalkyl och resultatet blev i princip lika mycket som tre månaders utgifter.

Just tre månaders utgifter är också en bra måttstock tycker jag, för även om man har a-kassa och annat så dröjer det ju ibland innan a-kassa, sjukpenning och andra ersättningar kommer. Det är lätt att det blir ett glapp mellan lönen och sjukpenningen. Och har man då 3 månaders utgifter i bufferten så är det ju inga problem.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På ett år så går jag också plus, vilket gör att jag ”inte behöver” någon buffert enligt den uträkningen. Men en viktig sak att tänka på är likviditeten varje månad. Jag tar tex höjd för att akassan går segt (som allt annat liknande) och att det då kanske dröjer dubbelt (8 veckor från sin första arbetslösa dag blir då 16 veckor) så långt tid innan jag får min första utbetalning (man får retroaktivt dock).

Då har jag 3 månader där jag inte får in en krona, och det leder till att jag en månaden ligger -11 000kr. Så därav bör min buffert vara minst 11 000kr.  Sen kollar jag lite på vad jag har för grejer som kan gå sönder, så om helvetet brakar löst och att jag måste lägga ut 20 000kr på något oförutsett, just den månaden där jag ligger back 11 000kr, då bör jag ha minst 31 000kr. Sen för att ha lite marginal och inte stå tomhänt efter det så bestämde jag mig för att ha 40 000kr i buffert. Det får mig att känna mig helt lugnt ifall något skulle hända.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-02 klockan 11:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.