Minusränta på vanliga konton?
Sök:

Minusränta på vanliga konton?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MartinP

ställde för sedan frågan: Minusränta på vanliga konton?

Vice riksbankschefen Per Jansson kan tänka sig minusränta på vanliga konton om det behövs för att bevara förtroendet för inflationsmålet.

Vad tänker ni?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tänker att vice riksbankschefen inte väljer vilka räntor vanliga konton hos bankerna ska ha. Banker är egna bolag och väljer själv. Sedan skulle de (riksbanken) väl kunna sänka sin ränta och på så sätt knuffa bankerna åt ett håll där de kanske skulle känna sig tvingade att ha minusränta på sina konton. Men det är ju bara indirekt och inte något faktiskt tvång.

Med dagens konkurrens och lätta möjligheter att byta bank så tror jag att alla hade flytt till banker som inte gjort så. T.ex. banker som inte ens är svenska som Revolut. Trasslar det kan du ju då lika väl ha dina likvida medel i euro eller dollar. Eller kanske norska kronor. Eller så kommer folk kanske börja använda kontanter mer.

Jag tänker att det finns två typer av kunder hos banken. De som inte har så mycket pengar på banken (det var väl någon som kom fram till att hälften av alla hushåll inte skulle klara en oförutsedd utgift på 10 000kr ganska nyligen?) och de som har ganska mycket pengar. Dessa kan/kommer inte ändra sitt konsumtionsbeteende och därmed inte ha någon effekt på inflationen.

Dels de som har ganska mycket pengar. De är troligtvis ekonomiskt intresserade / insatta, och har pengarna där som lättillgänglig buffert. Dessa personer är smarta nog att inte konsumera upp sin buffert ändå (= 0 effekt på konsumtionen och inflationen) och skulle de ha för mycket pengar på banken som inte var buffert hade det triggat dem att investera dem istället. Eventuellt flytt SEK.

Självklart är det här grovt generaliserande och gäller så klart inte alla personer/hushåll, men det är mitt bet / tanke om detta. Dvs väldigt trubbigt verktyg som främst kommer skapa irritation hos småkunder och administration för banker. Dock är det som sagt ändå inte upp till Per Jansson att bestämma några räntor på bankens produkter.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-02 klockan 17:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.