Möjligheten/Utmaningen med investering i en börsnedgång
Sök:

Möjligheten/Utmaningen med investering i en börsnedgång

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Möjligheten/Utmaningen med investering i en börsnedgång

Hej,

Först, tack för en fenomenal blogg/podd!Jag investerade i september ca 1,7msek. Efter en del läsning och samtal så valde jag att göra det enligt Nybörjarportföljen 60/40. Likaså allt på en gång efter att ha läst kring statistiken kring att investera på allt på en gång eller sprida ut det över tid. Jag avvek förresten tidigt och köpte fysiskt guld för 10%, 10% som jag tog från räntesidan.

Så ca 60% indexfonder – 30% räntefonder – 10% fysiskt guld (Bullionvault)

I alla fall kortsiktigt så blev det ju lite otur med den strategin i september i år, än så länge. Jag har inga problem med riskexponeringen i detta och jag har inte legat sömnlös över de 120k som det gått ner för mig. Min fråga grundar sig mer i hur man ska tänka kring att ta till vara på investeringsfönstret som blir i en större nedgång med mitt scenario, och på så sätt komma tillbaka från förlust.

Jag har givetvis en buffert i likvida medel, ca 100k, men sett till investeringen totalt är inte detta speciellt mycket. Eftersom jag gick in i ett läge där det var  dyrt på marknaden och inte hunnnit ta del av den långa uppgång som marknaden har erbjudit hittills, skulle ni med rutin agera lite annorlunda i min situation än att bara sitta stilla och eventuellt korrigera för lite riskexponering? Jag tänker då främst på utmaningen kring att ha likvida medel i en eventuell börsnedgång?  Eller är konceptet att man, i vad man tror är rätt läge, flyttar medel från de krockkuddar (räntefonder/guld m.m) man har över till indexfonderna enligt portföljprincipen helt enkelt? Med det så frångår man dock principen kring nybörjarportföljen och den strategi som den bygger kring?  Skulle gärna vilja ha någon initierads persons tankar utfifrån mitt scenario.

Bonusfråga: Om man skulle gått in med 1.7 enligt ovan princip strax före börskraschen 2008, utan att röra något förutom ombalansering, hur skulle återhämtningen sett ut fram tills nu, ungefär? Tänker att det finns något fiffigt program man kan köra en simulering i, eller något lagomt autistiskt excelark med lite för stor databas som någon samlat på sig och kan slänga i detta i =)

Återigen tack för allt arbete som du, Jan m. fru, lägger ner för att ge till oss andra. Mycket uppskattat.

Vänligen
Mattias

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tack för de fina orden.

Jag ska vara helt ärlig och säga att det är jättesvårt att spekulera, särskilt nu. Jag skrev en artikel på temat för några veckor sedan ”Gult ljus på marknaden”.och jag vidhåller många av de slutsatserna jag skrev där. Man kan idag argumentera både för en rekyl och en efterföljande uppgång (eufori-fasen) samt för att det bara kommer bli värre. Därav att det är omöjligt att sia om framtiden.

Utifrån fonderna så har jag ingen åsikt, det är bra fonder och med mycket hög sannolikhet kommer alla vara kvar i portföljen under nästa år. Bra också med guldet, fortsätter nämligen nedgången så lär vi se prisökningar på guldet. I 98 % av fallen då börsen har gått ner, har guldet gått upp. Så det är en bra försäkring.

Angående din bonusfråga här finns rådata, men tyvärr inte tiden att göra beräkningarna.

Gott Nytt År!
Jan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det kanske är intressant att veta vilken variant av nybörjatportföljen jag gick på. Fonder enligt nedan, procuentuell fördelning enligt nybörjarportföljens rekomendation.

 • AMF Räntefond Lång
 • Handelsbanken Realräntefond
 • IKC Avkastningsfond
 • Länsförsäkringar Global Indexnära
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
 • SPP Aktiefond Global A
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • Spiltan Räntefond Sverige
 • Swedbank Robur Access Asien
 • XACT Svenska Småbolag (UCITS ETF)
 • Bulionvault Guld/Silver (Eget tillägg 10%)

Tack

Mattias

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det viktigaste är att välja rätt proportioner mellan aktier och räntor redan från början, beroende på sparhorisont och riskbenägenhet. Inte när du TROR kraschen ska komma.

Portföljen gillar jag inte. Det är för många fonder att hålla reda på och ett huvudvärk att rebalansera. Flera av fonderna överlappar dessutom. T.ex. SPP Global, LF Global samt Tillväxtmarknader och Access Asien.

Jag hade valt 60% LF Global eller SPP Global och 40% AMF Räntefond Lång. That’s it.

Huruvida du ska ha Sverige överhuvudtaget är omdebatterat (s.k. home bias).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hade du gått in med 1.7mkr på botten 2008 och sålt på toppen 2018 så hade du haft ungefär 5.11 mkr. Medelavkastningen årsbasis på OMX30 med återinvesterade utdelningar är 30% per år.

Hade du istället gått in på absolut toppen 2007 (innan kraschen) och sålt på absolut toppen 2018 så hade du haft 3.15 miljoner kronor. Medelavkastningen årsbasis hade då varit 18,5% sedan 2007

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hade han gått in med 1,7 mkr i Juli 2007 så hade det tagit 4 år för att komma tillbaka till samma belopp nominellt och 9 år innan han hade dubblat pengarna nominellt. (Källa SIX Return Index).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  J

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag gjorde en liten sim. Sina fonder har inte data tillräckligt långt bak så jag gjorde fördelning enligt följande.
SPP Global 35%
Swedbank asienfond 5%
Skandia asienfond 5%
AMF Småbolag (Swedbank för 2001) 5%
SIXRX 5%
AMF lång 10%
Swedbank obligationsfond 10%
SEB realräntefond D SEK 10%
Carnegie corporate bond A 5%
SIX GOLD 10%

Sannolikt blir resultatet någon % bättre i verkligheten pga USD ökar gentemot SEK (guldet anges i USD)

Portföljen tappar drygt 20% under krisen 2007-2008. Det tar 13 månader att återhämta värdet .

Utan guldet blir det 2% till ner och 0,3-0,4 % lägre avkastning per år (CAGR).

Krisen 2001-2003 var värre med nedgång på 21% (nästan 26 utan guld) 23 mån att återhämta (26 mån utan guld)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att det går ner snabbt (jfr hissen) i en större börsnedgång och att det går upp ganska långsamt (jfr trappan) är ganska signifikativt. Detta leder till slutsatsen att du ska sälja av ganska tidigt i en börsnedgång. Det kommer att finnas gott om tid att köpa tillbaka.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-25 klockan 19:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.