Momentum
Sök:

Momentum

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Morgan Nielsen

ställde för sedan frågan: Momentum

HejTack för en fantastisk blogg! Jag har en fråga.Är ni påläst om momentum? Den går lite emot mycket som er blogg handlar om. Jag läste att självaste Fama var lite frustrerad över att den verkar fungera. Tänkte att det här kanske är något att nörda in sig på och ha ett bloggavsnitt: )Tror det skulle vara mycket uppskattat.

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Morgan,

Håller helt med dig om att det vore ett lyft för bloggen om man även fördjupade sig i några olika momentumstrategier.

 

Var läste du om att Fama insett att det faktiskt fungerar ?

Har du en länk så bifoga gärna

Tack på förhand

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har du lyssnat på detta avsnittet? Där diskuteras lite momentum.

Vad fungerar på Stockholmsbörsen?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det jag har hört om momentum (mest från den kanadensiska podden Rational Reminder) är att den effekten finns, men att den är dyr att dra nytta av eftersom man måste handla oftare och får högre transaktionskostnader. Så det är svårt att få till det på ett effektivt sätt. Exempelvis Dimentional Fund Advisors, som använder faktorinvestering, har berättat i den podden att de inte har någon ren momentum-produkt av just den anledningen, men att de tar hänsyn till momentum i de fall där de ändå måste köpa och sälja i sina andra strategier.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  *Dimensional

  0
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.
 2. Vit pil

  Det beror på vilken momentumstrategi man använder. Det finns flera stycken som historiskt bara triggat köp/sälj 1-3 gånger per år. Ett alternativ är att köra med fonder istället för ETF:er, men då får man slippage mot den teoretiska avkastningen pga man ligger utanför marknaden i samband med handel.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
 3. Vit pil

  Om man handlar med vanliga fonder i stället för ETF:er kan man minska slippage genom att använda värdepapperskredit och köpa och sälja samma dag. Man slipper då courtage, spread och valutaväxlingsavgifter.

  Man drar naturligtvis på sig en räntekostnad, men även om man lånar till 6 % årsränta hinner ränta-på-ränta-effekten inte ta fart under de få dagar det tar att tröska igenom affären.

  Värdepapperskrediten drar även in pengar på ISK / KF och orsakar insättningsskatt och eventuella oönskade likvider på kontot. Om man lånar på Avanza eller Nordnet ger de ränta på likvider så att det motsvarar utlåningsräntan. Man betalar således bara ränta för nettobelåningen. Dock måste man skatta för likviderna som finns vid varje kvartalsskifte.

  Eftersom man inte kan belåna till 100 % kan det även vara problem om man vid något tillfälle behöver rotera hela portföljen.

  Det kan även vara ett generellt problem att välja ut fonder med tillräckligt högt belåningsvärde som passar ens strategi.

  Den som är lite mer varm i kläderna kan överväga att köra sina momentumstrategier på DeGiro. De har courtagefria ETF:er med låg spread samt valutakonto på ISK.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-20 klockan 21:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.