Morningstar X-Ray Allokering
Sök:

Morningstar X-Ray Allokering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av D J

Den här artikeln publicerades 2017-11-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Morningstar X-Ray Allokering

Hej

Har lagt in fonder i portfölj hos morningstar.

Kört deras X-Ray / Allokering. Förstår dock inte riktigt fliken Tillgångsfördelning vad gäller Kassa och Obligationer. Hur utläser jag grafen som jag får till och med över 100%. Och vad menas i grafen med att obligationer hamnar på både plus och minussidan. Så även stapeln : Kassa. Och vad menas med just kassa?

Och under grafen finns :Genomlysning per innehav. Varför ett minustecken framför Ränta< 1år ?

Tacksam för en bra förklaring.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Har du lagt in ränte- och/eller obligationsfonder, eller är det rena aktiefonder (som också kan ha några procent räntefonder)?

Kassa tolkar jag som likvida medel som inte är investerade i några papper. Om du sätter in 1000:- i fonden hamnar de i ”Kassa” tills de investeras i aktier/räntor.

Resten vet jag inte och har själv undrat samma sak. Jag kollar i princip bara aktiefonder och då är de där parametrarna du frågar efter nästan obefintliga.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har också sett det du säger. Normalt sett är ju en obligationsfond investerad i just obligationer och hamnar då på ”plus” i tillgångsfördelningen. Fonden tjänar pengar på att ha lånat ut pengar och få ränta på obligationen.

  Obligationer minus sidan (har jag förstått som) att fonden går ”kort” på vissa obligationer, alltså en form av obligations ”blankning” och då spekulerar i att värdet på obligationen går ner för att tjäna pengar den vägen (istället för att tjäna pengar på räntan för obligationen). Vad jag sett är det mest på korta durationer (alltså korta löptider på obligationer) som en del obligationsfonder verkar gå ”kort”. Ibland är det rätt mycket av totala andelen. Orsaken är säkert att räntan på korta durationer (mindre än 1 år typ) inte är så hög och för statsobligationer t.o.m. negativ. Jag gillar det inte eftersom det känns lite väl spekulativt för ”säkra” obligationsfonder, men så kan det bli med negativa räntor från Riksbanken.

  Problemet är att för korta räntefonder (typ mindre än 1 års medel duration) har jag sett att fonderna tenderar att vandra ut på risk-kurvan. Istället för säkra papper så måste de (för att få avkastning) traska in mer eller mindre riskabla företagsobligationer (konkursrisk). Det jag inte gillar med detta är att det riskerar att räntefonder med korta durationer kan samvariera med börsen och kanske då inte är den krock kudde man räknat med.

  Om det är rimligt att sådana räntefonder/obligationsfonder ändå klassas som ”låg risk”, det får nog framtiden utvisa. Men helt kul känns det inte.

  Generellt sett har jag försökt undvika att lägga för mycket i obligations- och realreänte-fonder. När räntorna går upp så kommer dessa att drabbas (rätt hårt i min mening, speciellt i början av en ränteuppgång). På korta räntefonder (typ mindre än 1 års duration) så försöker jag hitta fonder som inte investerar i för riskabla papper. Helst en hel del statspapper och hellre bostadslån än företagslån. Visst, det blir ingen bra avkastning alls på sådana fonder (tex. SEB Likviditetsfond) men syftet är ju i huvudsak vara krock-kudde och inte nödvändigtvis ge speciellt mycket avkastning. Det finns tyvärr ingen gratislunch och jag föredrar att krock-kuddar är just krock-kuddar, men visst allt beror på investeringshorisonten.

  Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik B

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-08 klockan 16:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂