Morningstars nya rating - Lysa 0,0
Sök:

Morningstars nya rating – Lysa 0,0

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kenneth Pettersson

ställde för sedan frågan: Morningstars nya rating – Lysa 0,0

Hej,

Hur kommenterar ni Morningstars nya rating av Lysa till 0,0?

Bästa fondbolagen enligt Morningstars nya betygssystem

Mvh, Kenneth Pettersson

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

0,0 är mittenbetyget, vad det nu betyder. Tittar man på listan så hamnar fondbolagen över hela skalan. Varför är Icabanken bättre än Swedbank? Ingen som vet.

Jag har kommenterat själva ratingen en gång tidigare:

Tankar om MQR?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  För den som brukar välja fonder genom att kasta tärning skulle genomsnittsbetyget vara en mycket intressant parameter. Men för oss andra är jag tveksam. Det finns risk att fina fonder döljs i ett dåligt medelvärde.

  Och varför har man valt att redovisa medelvärde och inte exempelvis median? Eller den bästa fonden? Och är medelvärdet volymviktat? Man skulle kunna tänka sig en fondförvaltare som har en fin plattform med indexfonder och som därutöver erbjuder ett stort antal av lite udda ”kryddfonder.” Då kommer ”kryddfonderna”, som jag förmodar ogillas av Morningstars algoritm, att svärta ner indexfonderna rejält, även om spararna har mångfaldigt mer placerade i indexfonderna.

  Varför Lysa har fått 0,0 är dock fortfarande intressant, och jag hoppas att vi framöver kommer få en förklaring till detta. Det har ju få fonder, av många betraktade som helt OK, så mina utläggningar om ”kryddfonder” ovan går inte att tillämpa på dem.

  Hur har Morningstar omvandlat Guld, Silver, Brons, Neutral och Negativ till siffror. Ligger skalans mittpunkt på Neutral eller på Brons? Är skalan linjär eller logaritmisk? Är det numeriska avståndet mellan Guld och Silver lika stort som det mellan Brons och Neutral, och i så fall varför? Frågorna är många, svaren är få. Men MQR-siffrorna kommer att göra sig bra i kvällspressen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 2. Vit pil

  Thomas, jag tror du har rätt. MQR är framtaget för att skapa rubriker, inget annat.

  Men jag vill poängtera att när jag skrev ”mittenbetyget” så menade jag att 0,0 är mitten av hela listan med fondbolag. Det finns lika många fondbolag med negativa värden. 0,0 är alltså i mitten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-17 klockan 16:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.