Mycket tillgångar, små inkomster. Tankesätt gällande sparande och spenderande?
Sök:

Mycket tillgångar, små inkomster. Tankesätt gällande sparande och spenderande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Al

ställde för sedan frågan: Mycket tillgångar, små inkomster. Tankesätt gällande sparande och spenderande?

Jag har haft turen att ärva en inte så obetydlig summa tillgångar som ung person (<25 år). Jag har inte räknat ihop allt, men jag skulle gissa på att det är några få miljoner kr. Det mesta är inte särskilt likvit (bostad som jag bor i och annat som är svårt att göra sig av med), och viss andel är fortfarande i kontakter. Jag kommer under en längre tid framöver ha relativt låg inkomst sett till tillgångarna jag har. Jag är student något år till och tar ut CSN-lån+bidrag (ca 10 000kr), och efter studierna kommer jag förhoppningsvis få en typisk svensk median lön (ca 30 000kr innan skatt). Jag kommer förhoppningsvis ha en lång karriär framför mig efter examen med bra lönetrappa som fortsätter klättra fram tills 40-50 års åldern.

Jag funderar lite hur jag ska tänka kring vad för tillgångar jag har, och hur jag ska placera mig i min ”spendera”-trappa (https://rikatillsammans.se/sex-nivaer-av-rikedom/)?

Min nuvarande budget ser ut som en sedvanlig studentbudget med 2000kr extra per månad, varav 1000kr går till sparande. Jag inser att 1000kr/månad är väldigt lite (promille-litet på ett år) relativt sätt till de tillgångar jag har. Mina vänner och min sambo tycker att jag är rätt så löjlig tex när jag klagar på att jag inte har råd med förrätt på restaurang. Jag behöver även ofta lång betänketid (ca ½ månad) för att välja att köpa något som endast kostar någon hundralapp.

Tacksam för tankar och funderingar kring min ekonomiska situation. Hur jag kan motivera mig själv till fortsatt sparande? För att just nu känns det ganska löjligt och meningslöst att sätta in 1000kr varje månad… Och jag inser att det kan anses som ganska absurt att snåla med hundralappar när man har så pass mycket tillgångar.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Å detta låter som för mej… fast jag skulle kunna va din mamma ;)

jag är 43 år med låg inkomst men äger 2 obelånade fastigheter till ett väldigt stort värde ( dock den fastigheten som är värd mest kommer  få en hög skatt nä den säljes någon gång då den gått i familjen Sedan den byggdes.

jag fick en annan liten fastighet som 19 åring  som sedan såldes några år senare dock inte någon dyr fastighet. Pengarna placerades i aktier, tyvärr mycket Eriksson🙈 sedan kom den stora kraschen o blev inte så mycket pengar kvar. Omfördelning av aktier o några år senare kom en till krasch… Pengarna fick vara kvar annat en omfördelning med nya aktier o aktiefonder. 2012 kunde jag sedan  köpa ett obelånat hus i Göteborg. Så trots 2 stora nedgångar som verkligen kostade mej mycket speciellt den första med Eriksson så har jag kommit ut med mera pengarna en om de bara suttit på ett konto och då hade jag aldrig haft råd med detta huset jag bor i i dag. Till detta hade jag även ett litet månadssparande sparare som också hamnade in i det obelånade huset.

 

mitt andra hus släktbostaden bor min mamma i o min tanke är att när hon inte kan bo kvar där tar jag över det o mitt barn tar över huset vi bor i i dag.

Jag har inte mycket pengar till goda förrätter eller resor långt bort.  Jag lever snålt o utan bil för att lyckas spara en del för att ha råd med underhåll av husen, nu ska släktbostaden målas om o det kostar drygt  200 000..

jag älskar mitt liv o känner ingen stor avsaknad. Jag har 2 fina obelånade fastigheter o för mej är det mer värt en att sälja o ha pengarna o leva flott Samt att månadskostnaden på husen blir ju liten o där sparar jag ju en hel del.

Detta va min historia  o inga råd utan snarare hur andra gjort.

stort lycka till med dina tankar o val

 

/ Ensamstående mamman

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  O i dag är det inte enskilda aktier för mej i mitt sparande för det har kostat mej mycket genom åren. Utan i dag är mitt sparande på lysas i de olika hinkarna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ensamstående mamman
 2. Vit pil

  Tack för att du delar dina erfarenheter. :) Jag tycker att det är ganska otäckt att ”röra” pengar jag inte intjänat själv, så jag skulle nog aldrig våga sälja min bostad om det inte är så att jag behöver flytta till något nytt. Och om det skulle vara någon hyresrätt jag ska flytta till, så vet jag verkligen inte vad jag skulle göra med pengarna – men det blir ett problem jag skjuter på framtiden (om det scenariot sker).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Al

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att leva ”fattigt” anser jag i alla fall skapa nya förmågor när det kommer till ekonomi. Se till exempel ditt sparande som en del av en princip, förlorar du den nu, så kanske det är mer än bara sparade pengarna du förlorar. Det kanske även är lite aspergers-beteende att spara alldeles för mycket (att spara kronor för att investera i en indexfond är min favorit). Jag kan rekommendera att du läser in på FIRE, speciellt på FI-biten (Financial Independence, Retire Early). Därför att jag anser att det är viktig information alla bör vara medvetna om, även om de inte vill FIRE.

Mvh

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för tipset! Jag har läst lite om FIRE, och mitt mål i livet just nu är att hitta ett arbete/yrke som jag trivs med och skulle kunna tänka mig arbeta med det tills jag skrumpnar. Med det är det ju alltid bra att ha mycket tillgångar, underlättar att tex lättare att byta jobb i framtiden. Personligen tycker jag att det inte är någon större fara att leva fattigt (för det mesta). Dock så önskar jag ibland att jag kunde njuta av en förrätt utan att känna pengaångest trots att jag egentligen har råd med den.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Al
 2. Vit pil

  Det är en stor trygghet att inte leva ur hand i mun så att säga. Man kan enklare säga nej till jobb man inte vill göra etc. Du har ju alla möjligheter att i relativt unga år få en mycket trygg ekonomi, ta vara på den chansen är mitt tips!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-24 klockan 10:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.