Nackdel med att sälja av hela portföljen?
Sök:

Nackdel med att sälja av hela portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Nackdel med att sälja av hela portföljen?

Jag har följt dina portföljer flera år och tycker de är kanon. Är inte själv superintresserad så brukar lägga om mina portföljer en gång varje år.

Min fråga är om det är någon nackdel med att sälja av min portfölj varje gång, ”och börja om” iställer för att sitta och räkna procent och omfördela för att följa din fördelning?

Exempel:
Satt för några dagar sedan och skulle sälja av och räkna om på nybörjarportföljen för att följa din, 2019. Har en del fonder som du sålt av och en del att fördela om, så fick sitta flera timmar med att räkna hur många procent jag ska sälja av för att efterlikna din portfölj. Tänker om det finns ett smidigare sätt?

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vill tillägga att jag har ett ISK-konto

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hittar den inte nu men har för mig att Jan har en excell-mall som gör ombalanseringen mycket lättare och sköter själva räknandet.

Den man skrev in hur fondernas nuvarande fördelning och önskad fördelning så visade den hur mycket man skulle sälja och köpa om jag minns rätt.

Borde finnas länk till den någonstans på sidan tycker jag.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nackdelen är att du står en vecka utanför marknaden varje år och riskerar missa uppgångar. Så länge pengarna stannar i ditt ISK blir det ingen extra skatt.

Men det verkar som att du krånglar till det i onödan om det tar flera timmar. Dels kan du banta till den förenklade varianten av portföljen.

Dels kan du ställa upp ett kalkylark i Excel med dessa kolumner: fondnamn, procent du vill ha i fonden, summa du har nu i fonden (1), summa du vill ha i fonden (2), hur mycket du behöver sälja eller köpa (3). Detta borde inte ta mer än en halvtimme att fylla i även om du har tiotals fonder. Sälj av det som ska säljas först, vänta några dagar, köp det som ska köpas (och oroa dig inte om det blir någon tia fel här eller där, kurserna ändras ju dagligen). Klart. Total tid blir typ en timme och du har bara stått utanför marknaden med det som ska flyttas istället dör hela portföljen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Johan!

Här har du excelmallen som du kan använda för att Ombalansera varje år.
Då behöver du inte hålla på flera timmar!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Robin!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Krantz
 2. Vit pil

  Oj Ursäkta, blev helt fel, har nu ändrat länken ovan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-06 klockan 10:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.