Nackdelar med ISK-lösningen hos t.ex. Lysa?
Sök:

Nackdelar med ISK-lösningen hos t.ex. Lysa?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Roger

ställde för sedan frågan: Nackdelar med ISK-lösningen hos t.ex. Lysa?

Om man har en investering hos Lysa (säkert motsvarande hos övriga robotaktörer också) så ligger pengarna i ett ISK. Det finns inga möjligheter att lägga sig tillfälligt likvid med delar av innehavet annat än med ett uttag från kontot. Nu kanske man inte borde ligga likvid med redan investerade pengar, men det kan ju faktiskt finnas tillfällen då man under en kortare period väljer att göra det av olika anledningar.

Vidare så kan man inte heller flytta pengar direkt till sitt konto på Lysa från ett ISK hos t.ex. Avanza. P.s.s. kan man inte heller flytta ut pengar från Lysa till sitt avanzakonto. Man trillar alltså dit på att ta ut pengarna, mellanlanda dem på ett vanligt konto, och sen sätta in dem igen fast på annat ISK, dvs. det kommer att ge en ytterligare skatteeffekt eftersom insatt kapital per kvartal räknas in i underlaget när ISK-skatten ska beräknas. Utan att ha räknat så kan det väl bli en del pengar i extra skatt om beloppet man ska flytta över är stort. Detta till skillnad från om man flyttar ett innehav från ex. Avanza till Nordnet, alltså mellan ISK, då det om jag inte misstar mig inte ger någon negativ skatteeffekt.

Köper man däremot t.ex. Avanza Auto så kan man väl köpa den inom sitt vanliga ISK och sälja av precis som en vanlig fond/aktie?

Tankar och funderingar på om den här ”nackdelen” med att ha ett ISK hos rena robotförvaltare?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det går mycket riktigt inte att ha likvider i Lysa. Du kan öka i räntedelen som har låg risk men helt riskfri är den kanske inte. Räntedelen i Lysa är så pass diverisiferad att du knappast behöver vara orolig.

Det är aldrig värt att ligga likvid i ett ISK längre tid än ett kvartal. Då är det bättre att ta ut pengarna. Men varför vill du ligga likvid?

Du har rätt i att Avanza Auto eller någon liknande blandfond kan vara värt att ha om man tänker ha fondroboten en kort tid och sedan flytta pengarna till andra fonder inom samma ISK. Avanza Auto 5 har en årlig avgift på 0,55%, jämfört med 0,40% hos Lysa. Insättningsskatten på ett ISK är ca 0,45%. Är tiden kortare än tre år så lönar det sig därför med Avanza Auto (sex år om du tänkt flytta fram och tillbaka mellan ISK:n). Detta gäller alltså bara i fallet att du vill kunna flytta pengarna mellan olika fonder. Har du pengar på sparkontot som du ska sätta in och som du sedan vill ta ut till sparkontot igen, då är Lysa bättre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nu tänkte jag slarvigt. Insättnongsskqtten i ett ISK är ca 0,11%. Så Avanza Auto lönar sig bara om du tänkt äga fonden kortare tid än 9 månader.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Jo, egentligen tycker jag nog inte att det ät nåt problem med att man inte kan ligga likvid. Men eftersom flytt av pengar eller värdepapper mellan sina egna ISK-er faktiskt är skattefria, så känns det dåligt att Lysa inte (ännu???) stödjer att man flyttar pengar direkt in eller ut från sitt Lysakonto och från/till ISK i annan bank utan att det ger en skatteeffekt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Roger
 3. Vit pil

  Du kan kontakta dem och fråga om det är möjligt. Det kanske går? Är det ens möjligt skattetekniskt när det är mellan olika banker?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 4. Vit pil

  Jag har frågat dem, och det går inte. Frågade iofs inte om de planerar stöd för det i framtiden.
  Det går mellan andra banker. Tror att man t.ex. fyller i nåt formulär på Avanza för flytt från annan bank.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Roger

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har ett framtidskapital hos Nordea. Jag undrar om det är bättre att ta ut pengarna och sätta in dom på ett Lysa konto med Aktier?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett framtidskapital skulle jag inte placerat i LYSA utan i en bred globalfond som tex Avanza Global eller Länsförsäkringar global indexnära.

Avkastningen hos LYSA är väsentligt lägre. Varför ska man låta någon annan tjäna pengar på ditt sparande.

LYSA har på 5 år avkastat 36 %

LF global indexnära har på 5 år avkastat 46 %

Det kostar 0,1 % per år att ha pengarna hos Avanza och det kan det vara värt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Nu blir jag lite förvirrad, i senaste söndagsavsnittet var frågan uppe gällande om man kan ha hela sitt kapital hos Lysa eller om man skall ha hälften där och göra hälften med egen portfölj. Svaret var att man kunde ha hela kapitalet hos Lysa. Men med ovanstående info får jag inte ihop det, vad är det jag inte förstår? Är 0,40 så mycket avgift att det är bättre att investera själv om man sparar för framtiden eller i vilka fall skall man inte placera pengarna på Lysa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-23 klockan 20:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.