Någon anledning att inte kombinera pensionssparande och barnsparande?
Sök:

Någon anledning att inte kombinera pensionssparande och barnsparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jörgen

ställde för sedan frågan: Någon anledning att inte kombinera pensionssparande och barnsparande?

Hej,

jag är nybörjare på att ha ett mer långsiktigt sparande, Jag har ett sparande till mig själv och ett till min dotter. Jag undrar om tänkt rätt kring en sak. När det gäller pensionssparande och barnsparande sparar jag på lång sikt. Jag tänker låta en fondrobot sköta investeringarna med en riskfördelning på c:a 90 % aktier och 10% fonder.

Jag undrar om det finns någon anledning för mig att inte kombinera sparandet till mig själv som pensionär och till min dotter. Så länge jag har samma riskstrategi och ungefär samma sparhorisont i båda fallen borde det väl gå att samköra dem. Eller tänker jag fel?

Tack för en mkt bra hemsida!

Jörgen

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har inga extra kostnader av att dela upp i två separata sparanden så jag skulle personligen ha delat upp det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Jörgen!

Jag skulle ha delat upp det för att skilja på ”dina” och ”barnets” pengar, en anledning för detta är att du kan i ett barnsparande använda en kapitalförsäkring som du skriver i ditt namn och sedan barnet som förmånstagare.
Då räknas pengarna där som ditt barns men att du får förvalta dessa hur du vill och välja när barnet ska få ta över pengarna, skulle du spara allt i ett ISK i ditt namn så är aldrig pengarna barnets om man kollar juridiskt.

Om pengarna ligger i en ISK och det skulle råka hända dig något och du skulle gå bort så ingår alla pengar i dödsboet och barnet är inte garanterad dom pengarna, i ett KF är barnet det.

Läs gärna Jans artikeln om ”Barnspar” via länken!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för era svar! Låter klokast att dela upp sparandet.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jörgen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-16 klockan 19:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.