Någon fördel med KF istället för ISK för privat pensionssparande?
Sök:

Någon fördel med KF istället för ISK för privat pensionssparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rickard S

ställde för sedan frågan: Någon fördel med KF istället för ISK för privat pensionssparande?

För några år sedan då jag var mindre insatt i privatekonomi satte min ”rådgivare” (läs: säljare) på Nordea upp mitt privata pensionssparande på en kapitalförsäkring (Framtidskapital) hos dem. Bostadssparandet däremot sattes upp på ett ISK.

När jag nu har flyttat mitt sparande till Avanza istället tänkte jag att det fanns en anledning till att lägga det privata pensionssparandet på just en KF så jag kopierade det upplägget. Men jag har inte lyckats hitta den där anledningen än – ser istället att de flesta rekommenderar ISK.

I pensionssparandet har jag varken nu eller då enskilda aktier, så rösträtt och skatt på utdelning från utlandet spelar ingen roll.

Nordea Framtidskapital har ingen årsavgift, så det kan inte ha varit därför.

Vid något tillfälle såg jag någon nämna att kapitalförsäkringar var bättre lämpade för regelbundna uttag, men jag har inte sett någon förklaring till varför – någon som vet vad det skulle kunna vara?

Finns det någon anledning att man skulle vara mer benägen att själv ange förmånstagare till pensionssparandet?

Eller var det bara ett helt irrationellt val av min rådgivare?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Rickard!

Som du säger så passa KF bäst till utländska aktier som har utdelning tack vara källskatten.

En annan sak som är fördel för KF är att du kan ange förmånstagare, t.ex ditt barn som tar över pengarna när du väljer. Vid dödsfall så tillfaller även dessa pengarna barnet.

Det med att det är en fördel skattemässigt om du ska göra regelbundna uttag har med hur schablonuträkningen fungerat då det är olika på ISK och KF, läs mer om detta här: https://hernhag.se/tidlosa-rad-om-borsen-och-aktier/valja-depa-kf-vs-isk/

Jag vet faktiskt inte varför din bankman föredrog KF för långsiktigt sparande, kommer själv inte på någon anledning om det är så att Nordea inte hade någon kostnad för kontot vid den tidpunkten.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin!

  Jag har månadssparat enligt nybörjarportföljen (60/40) i en KF hos Avanza i ca 3,5 år nu (det blev KF efter inrådan av en vän). Jag försöker spara enligt ”Fyra hinkar”-principen och ska snart gå över från Mellanriskhink till Passiv hink och då spara enligt Globala barnportföljen (90/10), förmodligen till pensionen om ca 40 år.

  Som TS skriver så rekommenderar de flesta en ISK istället för KF. Jag har även noterat att KF saknar insättningsgaranti vilket för mig låter som att jag kommer bli av med mina pengar om Avanza Pension(?) går i konkurs.

  1. Bör jag agera och flytta mina pengar från KF till ISK?
  2. Bör jag spara i ISK istället när jag går över till den passiva hinken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
 2. Vit pil

  Jag skulle rekommendera dig då att öppna ett ISK.
  Om du bara ska ha fonder som ska tillhöra endast dig så finns det ingen anledning att ha en KF.
  Här har du en länk som du kan läsa lite mera om vad som händer vid en konkurs:

  https://www.avanza.se/placera/fraga-redaktionen/2012/12/11/vilket-investerarskydd-finns-i-kapitalforsakring.html

  1. Du får överväga om skyddet i en KF som jag länkade ovan känns lika okej som ISK:s insättningsgaranti och investerarskydd.
  2. Ja, det tycker jag, finns ingen anledning att ha en KF om du inte ska ha utländska aktier med utdelning och om du bara sparar till dig själv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-11 klockan 14:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.