Någon som har testat?
Sök:

Någon som har testat?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Arpi

ställde för sedan frågan: Någon som har testat?

Hej. Jag läste en gammal artikel från aftonbladet.se som jag blev lite nyfiken på.

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/gqEL0/ppm-hajen-far-ut-mer-i-pension-an-i-lon

 

Jag vet att rikatillsammans handlar om ett passivt förhållningssätt till sitt sparande och jag sparar själv i en passiv 90/10 portfölj.

Artikeln handlar dock om en aktiv strategi som jag tänkte fråga er med lite erfarenhet om den skulle kunna  fungera långsiktigt.

Mannen i artikeln hade hela sin PPM i en fond och bytte alltså fond var varannan dag till den fonden i PPM som för tillfället gick bäst och gjorde så under en lång period med mycket gott resultat.

Han sågar även AP7 som Jan rekommenderar och som jag själv sitter på.

Jag vill även minnas att jag hört Jan i någon podd säga att en uppgång ofta följs av 27 ytterligare uppgångar eller liknande, ni minns kanske citatet?

 

Hade gubben bara tur? Eller skulle det vara värt att testa med en liten lekpott säg 5-10% av mitt sparande?

att dag för dag byta till den fond som går bäst…

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har inte ork, tid och lust att hålla på så. Jag tror mer gubben haft lite tur en period när han hade rysslandfonder. Day-traders håller på sådär och en del lyckas, en del lyckas inte.

Det låter så enkelt, en kvart om dagen och ”se vad de pratas om”. I nästa sväng säger han att han bara sorterar listan på den som har bäst utveckling och där faller hans snack om att ”hänga med”.

Dessutom är avgiften fullständigt ointressant om han vill ha den fond som går bäst tills den trillar ner några steg. Avgiften är redan borträknad från avkastningen, så när han sorterar sin lista så spelar det ingen roll om fonden har en avgift på 5% om den ligger högst upp.

Avgiften på en fond har betydelse för långsiktigt passivt sparande där man ligger i samma fond år ut och år in.

Den som gått bäst i år i PPM är MSINVF US Growth Fund A som ökat med 33% under 2018. Jag kan ju byta till den nu, men hur ska jag veta när det är läge att byta igen? Min AP7 har ökat 12,1% i år. Så helt klart finns det bättre fonder under korta tidsperioder  Problemet är att om en aktie i fonden ovan dyker så tappar du pengar väldigt fort och då kanske du är försent ute och byta till något annat.

Det går att göra, men det kräver tid och engagemang.

Jag ligger kvar i AP7.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nja, fonder fungerar ju inte riktigt att daytrada med eftersom det tar flera dagar att byta. Och att byta bort sin fond när den lämnar topplistan innebär ju att man köper dyrt och säljer billigt.

Några aktiva förvaltare, om vi kan kalla männen i artikeln det, måste ju dock ha tur också, men när inte ens proffsen lyckas slå index annat än i undantagsfall så får man nog betrakta chansen som liten. Och att förväxla tur med skicklighet är enkelt gjort när det är man själv som haft tur…

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-14 klockan 17:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.