Några funderingar om RikaTillsammans-portföljen
Sök:

Några funderingar om RikaTillsammans-portföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joakim L.

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Några funderingar om RikaTillsammans-portföljen

Efter att ha läst en hel del på din sida har jag dykt på några funderingar som jag hoppas kunna få svar på.

  • Idag kör jag 60-40 med mer än 100k men funderar på att byta till 4×25 eftersom jag också gillar tryggheten framför stora vinster. Fungerar det även att månadsspara kontinuerligt i 4×25 med ca 5k eller äts det upp av avgifter? Jag tänker framför allt på guldet/råvaror som jag gissar att man betalar courtage på eftersom det är aktier och inte fonder?
  • På tal om guld så I din video (en portfölj för alla väder) nämner du att du inte rekommenderar att spara i guld hos Nordnet och Avanza. Jag hittade inte någon ytterligare förklarar till varför. Men är detta endast pga av att det är “pappersguld” eller finns det fler anledningar?
  • Om man går all in på 4×25 rekommenderar du då att man köper något före något annat. Eftersom vissa ordrar verkar ta längre tid än andra så är risken att man blir väldigt obalanserad under en period tänker jag?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Joakim,

Tack för din fråga.

1. Månadssparande fungerar tyvärr dåligt i RikaTillsammans-portföljen. Jag brukar därför rekommendera att spara in i kontantdelen (korta räntefonder) eller aktiefond-delen och därefter ombalansera en gång om året.

2. Angående guldet så är det för att det är skillnad på att äga sitt guld eller ha en skuldsedel där någon är skyldig dig guld. Här är en artikel om det. Jag själv sparar därför i guld via BullionVault (annonslänk) och Auvesta (annonslänk). Men ja, det är tyvärr dyrt men jag har ingen bättre lösning. Dessutom ser jag guldet som en försäkring.

3. Det är så korta perioder det är obalanserat så det gör inget. Enligt Harry Browne som skrev om det initialt så pratade han om att en del kan krympa ända ner till 15 procent av portföljen eller öka ända upp till 35 procent innan man behöver ombalansera.

Lycka till med ditt sparande!

Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 22:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.