Några miljoner att investera men osäker på upplägg.
Sök:

Några miljoner att investera men osäker på upplägg.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dan

ställde för sedan frågan: Några miljoner att investera men osäker på upplägg.

Hej och tack för bra pod/site!

Jag är ensam ägare av ett AB inom mediaproduktionssvängen med ca 2.5m fritt kapital att investera. Jag är 37 idag och ser max att jag kan jobba till jag är 50 inom denna branch som är lite speciell. I dagsläget går jag ca 1m i vinst per år men svårt att säga hur det ser ut om 5 år. Men min investeringshorizont är ca 13 år och siktar på att kunna ha en utdelningsportfölj som kan ge en ok månatlig utdelning i substitut för lön.

På privata sidan köpte jag tidigt in mig i ett onoterat bolag som går mycket bra och kommer börsnoteras inom något år, dom aktierna handlas i dagsläget på en nivå som gör mitt innehav värt 1.7m. Tänker att jag behåller dessa ett par år till i väntan på att dom noteras.

Sedan har jag ca 500k i en utdelningsportfölj (stabila bolag överlag, ca 4% direktavkastning i snitt) och 1.4m som bara ligger på privat kontot. Min tanke har varit att vänta till börsen dippar och kliva in med dom pengar som ligger oinvesterat på privatkontot och i AB, men har väntat några år nu och börjar undra om jag inte borde agera på något sätt snart.  Behålla AB´ts pengar i bolaget för att slippa beskattning på utdelning läste jag i ett annat inlägg så tar det tipset. Sedan ligger jag ju rätt tungt viktad mot aktier i dagsläget, bör man tänka att man ska dela upp det något?

Mvh / Dan

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Dan!

Tyvärr är aktier det som avkastar bäst på lång sikt, så skulle nog säga att dom flesta har störst del aktier i sitt sparande för att få avkastning.

Förstår din tanke med att vänta på en dipp, men är väldigt svårt att tajma marknaden och som du säger så har du väntat i några år på att få gå in med pengarna och här därför förlorat avkastning på att inte vara exponerad med dessa pengarna.

Jag skulle rekommendera dig att börja månadsspara in aktiefonder i både företaget och ditt privata över en tidshorisont på 1 år. Men läs gärna några artiklar om portföljstrategi för att hitta din riskprofil.

Rekommenderar dig att läsa om Rikatillsammans-portföljen, Nybörjarportföljen och Globala Barnportföljen.

Hoppas du kommer fram till hur du vill investera pengarna!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ska du kunna leva på din utdelningsportfölj så krävs att den avkastar säg 45 000 kr per månad. De lärde säger att det då krävs en portfölj som är 45 000*12 = 0,04 * x, dvs x =  13 á 14 miljoner ungefär. Du har 13 år på dig öka din utdelningsportfölj med ungefär 1 miljon per år i snitt. Det ser inte enkelt ut med din beskrivning.

Jag skulle inte ha lagt något i fonder utan enbart utökat utdelningsportföljen så snabbt som möjligt då marknaden är gynnsam. Du kan väl ta 1 år på dig. Och glöm inte att återinvestera all avkastning omgående i nya aktier i din utdelningsportfölj.

När du fyller 50 och ska leva på avkastningen är ju inte tanken att du ska avyttra dina aktier så du blir ju inte så mycket beroende av börsklimatet. Väljer du fondalternativet så måste du avyttra fondandelar löpande (oavsett börsklimat) för att skrapa ihop de pengar du behöver för din överlevnad.

 

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Fast att avyttra fondandelar är exakt samma sak som att inte återinvestera utdelningen, så oavsett om det är fonder eller utdelningsaktier, så blir effekten den samma när han väl ska ha ut pengar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-09 klockan 14:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.