När aktiekrashen hypotetiskt kommer, vart tar räntefonderna vägen?
Sök:

När aktiekrashen hypotetiskt kommer, vart tar räntefonderna vägen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: När aktiekrashen hypotetiskt kommer, vart tar räntefonderna vägen?

Med frågan klurar jag på teorin att när räntan går upp går räntefondspriserna ner. Men om en aktiekrash slår till, och folk rusar till alternativa investeringar, kan det då vara så att en eventulell ränteuppgång pareras av en hög efterfrågan på redan utgivna räntepapper?

Har en större hög (eller mindre kulle) på kontot som jag skulle vilja parkera (och inflationsskydda) tills det eventuellt blir dags att gå på aktierean. Funderar på räntefonder men jag hör domedagsprofeter om att investera i räntepapper dessa dagar.

Nån finansguru som har ett par kloka ord?

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svaret på din första fråga är nej. Stiger räntan så sjunker kursen. Även om efterfrågan på gamla företagsobligationer sjunker, så finns det alltid nya statspapper att investera i.

Samtidigt är det ingen katastrof att ligga i en räntefond. Marknaden har  till viss del redan tagit hänsyn till kommande räntehöjningar. Dessutom så löper placeringarna i räntefonderna inte på i all evighet. Undan för undan förfaller gamla placeringar i fonden och fylls på med nya till högre ränta.

Risken i någon av Spiltans räntefonder känns inte allt för hög, men vill du vara på säkra sidan så är det ett sparkonto som gäller.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Läs gärna pod nr 27. I slutet av denna går Jan igenom räntefonder betydligt mera noggrant än mitt korta svar.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-29 klockan 17:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂