När betalar jag egentligen 0,3%? och lite skattefrågor
Sök:

När betalar jag egentligen 0,3%? och lite skattefrågor

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel Gustafsson

ställde för sedan frågan: När betalar jag egentligen 0,3%? och lite skattefrågor

Hej forumet

Kan inte ni förklara hur och när man betalar för sina produkter?

Jag har ett Lysa-konto och ett ISK på Nordnet. När skattas dessa tillgångar(för det är väl inte bara vid uttag och ev. vinst)?

Med vänlig hälsning
Daniel

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Daniel!

Lysa har jag inte själv testat men hittade info om avgifter här, klicka på fliken ”Avgifter” så kan du läsa hur de tar sina avgifter.
https://lysa.se/kundservice/frågor-och-svar

Vad gäller ett ISK så beskattas du inte för uttag och ev. vinst, den sortens beskattning gäller om man har en traditionell depå. På ett ISK betalar du istället en schablonskatt varje år, oavsett om du tar ut pengar eller har vinst/förlust etc. Den procentsats du betalar utgår från kontots värde. Du behöver inte själv räkna ut skatten utan det här görs faktiskt åt dig och kommer vara förtryckt på deklarationen, om du redan fått den kan du se dina investeringar där.

Om vi ska gå in på mer exakt hur man räknar ut skatten går det till på detta vis:
Det hela utgår från ett så kallat kapitalunderlag, detta är en fjärdedel av summan på värdet på din depå i början av varje kvartal+insättningarna till depån+värdet på överföringar. Med detta räknas ett genomsnitt av vad ditt konto var värt förra året och detta är själva kapitalunderlaget.
Sen blir det lite mer matte här, man tar sitt kapitalunderlag gånger statslåneräntan och lägger sedan på en procentenhet. Dock så finns det en minimiskatt, hur låg räntan än är kan skatten aldrig vara lägre än 1,25%.

Har du exempelvis pengar du skulle få tillbaka i skatteåterbäring så dras din skatt av från den summan automatiskt på deklarationen. Det är det sköna med ISK, man måste inte själv räkna ut skatten även om det är bra att veta hur det går till.

Vill du läsa mer om det kan du läsa här!
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/investeringssparkontoisk.4.5fc8c94513259a4ba1d800037851.html

Mycket info men hoppas det kanske redde ut lite frågetecken!

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-26 klockan 12:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.