När blir jag ekonomiskt fri?
Sök:

När blir jag ekonomiskt fri?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna

ställde för sedan frågan: När blir jag ekonomiskt fri?

Hej, vill bara dubbelchecka om jag förstått rätt.

Jag köper utdelningsaktier för 20000 kr varje månad, har ett värde på ungefär 330000 kr där nu.

Jag har utgifter på 10000 kr i månaden. Vågar inte räkna för högt men tänker mellan 6-8% i avkastning. När blir jag ekonomiskt fri? Hur många år är det kvar?

Tusen tack för svar!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag gjorde en kort beräkning och det skulle ta dig ungefär 10 år tills du när 3,4 miljon SEK på ditt konto. Då utgick från 7% avkastning om året som är ganska saftigt och inte alls säkert att vi kommer se.. och självklart dina årliga insättningar av 240.000 SEK.

Om man sedan utgår från 4% regeln för årligt uttag så skulle du kunna ta ut 140.000 SEK om året utan att tära på ditt kapital för mycket. Vilket motsvarar 11.700 SEK per månad som utgifter. 11.700 SEK är 10.000 SEK justerad för 10 års (2%) inflation! Glöm inte bort det heller.

En annan sak.. om börsen skulle hamna i en dippa när du börjat ta dina uttag så kommer 4% av kapitalet inte motsvara 11.700 SEK utan den blir betydligt mindre. Därför är kanske inte 10 utan 12 eller 13 år sparande mer rimligt.

Precis som 7% genomsnittligt årsavkastning är mycket att räkna med så är 11.700 SEK om månaden en ganska liten summa. Men du bestämmer självklart själv vad ekonomisk frihet innebär för dig. ;)

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så mycket för din beräkning! :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Hanna

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-04 klockan 07:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂