När bör man byta fond?
Sök:

När bör man byta fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anette

ställde för sedan frågan: När bör man byta fond?

Har köpt flera billiga Sverige/Europa/Globalfonder till barnen. Det är ett långsiktigt sparande och pengarna ska inte röras på många år. Efter 3 år kan jag konstatera att några gått bättre än andra sämre. Bör jag då sälja de som gått sämst (ca 10%) och istället köpa mer av de som gått bäst (ca 30%)? Hur många procent bör en fond öka på 3, 5 eller 10 år för att den ska anses ha gått bra?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad heter fonderna?

Hur stor andel i procent har respektive fond av innehavet?

Vilken sparform är det? ISK, fondkonto eller kapitalförsäkring?

Generellt sett kan man säga att man bör ombalansera sitt innehav 1-2 gånger per år, alltså göra det som du skriver, fast tvärt om. Sälj de som gått bra och köp de som gått dåligt.

Det här förutsätter att de fonder du har är bra och har en vettig fördelning.

Kag själv har ändrat min raktik senaste tiden och sparar bara i en enda fond, Länsförsäkringar Global indexnära. Då får man innehav i 1600 bolag i nästan hela världen. Jag kan spara allt från 100kr och uppåt. Behöver aldrig tänkta på ombalansering heller. Jag spar så till mina barn, långsiktigt och i tjänstepension. En bra enkel billig basfond för långsiktigt sparande

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar.
  Sparformen är ISK och pengarna är jämt fördelade på följande fonder:

  SPP Aktiefond USA
  SPP Aktiefond Japan
  Länsförsäkringar USA Indexnära
  AMF Aktiefond Europa
  Länsförsäkringar Europa Indexnära
  KPA Etisk Aktiefond
  SPP Aktiefond Sverige A
  AVANZA ZERO
  Handelsbanken Europafond Index

  Hur vet man om en fond är bra eller dålig? År inte så kunnig men väldigt intresserad!
  /Anette

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anette Landström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-27 klockan 19:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.