När bör man köpa fonder?
Sök:

När bör man köpa fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av S

ställde för sedan frågan: När bör man köpa fonder?

Jag köper alltid mina fonder när jag får lön, dvs 27 varje månad. Men har nu börjat tänka på att det kanske är dumt? Känns som att många köper när dom får sin lön och tänker att det kanske är en nackdel? Man vill ju köpa när fonden står så lågt som möjligt, finns det någon statistik på när i månaden den brukar göra det?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eftersom börsen stiger över tid så kommer det i genomsnitt oftast vara billigare idag än det är imorgon.

Tror jan har sagt att det är förmånligare att investera allt direkt i 2/3 av fallen jämfört med att vänta/sprida ut.

 

Med det sagt. Själv så delar jag upp mitt månadssparande på 4. Köper en gång i veckan. Ibland på måndagen, ibland på tisdagen, ibland på onsdagen beroende på hur mycket jag har att göra i övrigt. Ibland blir det bra, ibland blir det mindre bra. Förlorar pengar på detta i en uppåtgående marknad och tjänar pengar på det i en nedåtgående marknad.

Inget jag bryr mig om, det gör att jag alltid har pengar tillgängliga på kontot för oförutsedda händelser. Tar minst 1 bankdag att flytta pengar från bufferten på nischbank till min ordinarie bank. Händer inget oförutsätt så går pengarna vidare till börsen vecka efter vecka. Jag går bara in med pengar på börsen som jag 100% vet är ett överskott som jag inte behöver.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har någon gång sett något om att börsen tenderar att gå upp på fredagar inför helgen och ned på måndagar. Om det stämmer och hur stor effekten är lämnar jag åt någon annan att ta reda på.

Däremot går ju börsen upp fler dagar än den går ner. Utifrån det är alltså en bra idé att investera pengarna så snart som möjligt.

Historiskt har även aktiva strategier som byter tillgångar gått bättre om bytet sker kring månadsskiftet än vid andra tidpunkter. Det kan också tala för att man inte ska vänta för länge efter man fått lönen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-13 klockan 13:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.