När börsen rasar,ska man våga fortsätta sitt måndassparande ?
Sök:

När börsen rasar,ska man våga fortsätta sitt måndassparande ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carina Magnusson

ställde för sedan frågan: När börsen rasar,ska man våga fortsätta sitt måndassparande ?

Jag håller på att spara till min pension. I dagsläget har jag 21% i aktiefonder, spridda på Europa småbolag, Sverige småbolag, svenska investmentbolag, Japan, USA och lite i Spiltan stabil. Jag spar regelbundet och sätter in ett antal tusen kronor varje månad i dessa aktiefonder. Min sparhorisont är på cirka 5 år. Ska jag ha is i magen och fortsätta spara i aktiefonderna, även om börsen just nu är lite turbulent, eller ska jag istället fokusera på mina räntefonder, där jag har 79% av mitt sparade?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur aktiefonderna går de närmaste 5 åren vet vi inte. I snitt på lång sikt borde de gå upp omkring 7% om året. Säg 5% efter inflation. Dina räntefonder gissar jag går ner omkring 2% om året när man räknar in inflationen. Om du sätter in 10000 kr idag så har du då ca 12000 kr i aktier eller ca 9000 kr i räntor (jag justerade för inflation för att visa hur pengarna tappar i värde. Även om det står 10000 kr på kontot så kan du om fem år handla till ett värde som idag skulle sägas vara 9000 kr).

Har du tänkt ta ut rubbet när du går i pension? I genomsnitt är man pensionär i omkring 20 år. Så även efter pensionen har många en lång tidshorisont för en del av sparandet.

Jag skulle säga att du verkar ligga för tungt viktad i räntor. Men det är inte mina pensionspengar så ta det jag skriver med en nypa salt 😅

Ett tips är att kolla in Smaspararguiden.se som har en hel del material om pensioner, och även en ganska billig pensionsrådgivning. De har samma synsätt som den här bloggen och är oberoende.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    När börsen går ner så skall du givetvis fortsätta med och gärna öka ditt månadssparande. Du köper ju billigare och billigare!

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För det första, det har ju gått ner litegrann, men fortfarande inte särskilt mycket och ingen vet om det leder till större nedgångar eller om det nu går upp.

Du har ju redan en fördelning med övervägande del räntor, som jag skulle säga är ganska defensiv om du har 5 år kvar till pensiondagen. För som Emil säger ovan, inte ska du ta ut varenda öre på dagen du går i pension? En stor del av pengarna har kanske fortfarande en 15-20 år kvar innan de ska användas.

Kortfattat, jag skulle inte låta denna lilla nedgång på börsen påverka mig. Men ta gärna en funderare på varför din fördelning aktier/räntor ser ut som den gör?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tänkt dig att din dyra exclusiva choklad går upp i pris. Kommer du att köpa mera eller mindre? Hur reagerar du på att den går ner i pris på rea under en period? Lägg till att den har ett samlarvärde och skulle över tid öka i värde.

Knäppt liknelse men du fattar. Själv struntar jag i priser men köper choklad, förlåt fonder, för en fast summa fördelat på ett antal olika fonder varannan vecka.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-15 klockan 21:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.