När du ska leva av pengamaskinen
Sök:

När du ska leva av pengamaskinen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kalle Andersson

ställde för sedan frågan: När du ska leva av pengamaskinen

Hej,

Jag har en tanke/fråga ang ISK/Depå.

Tänk er att ni sparat ihop en portfölj på 5 miljoner i en ISK som ni tänker er att ta ut månadsvis som tillskott till er pension. Enligt 4-procentsregeln eller på något annat sätt.

Vore det inte smartare att flytta alla pengar från ISK till en depå när man påbörjar dettta?

Jag tänker att man då slipper den årliga skatten på 20000 och får istället skatt för en betydligt mindre vinst på de pengar man plockar ut årligen.

Eller tänker jag fel?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Break even skattemässigt just nu är om du har en avkastning på 1,25%. Om du har investeringar där du förvä tar dig en avkastning som är lägre än så, då lönar det sig att flytta ut och ha investeringen på depå istället. Investeringar som förväntas ge mer än så, till exempel aktiefonder, bör du ha kvar i ditt ISK.

Så det beror på hur du tänkt att ha din ”kassa”. Har du tänkt ha några årsuttag i en räntefond? Då kan du lägga det i depå.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Om du dessutom har rena aktier i din depå så beskattas deras utdelning med 30% på ett aktie&fondkonto medan utdelningen inte beskattas alls på en ISK om du tar ut dem innan nästa kvartalsavstämning för ISK-skatten.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Christian

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kalle: Du tänker helt fel. En ISK har en årlig skatt på 0.35% (1.25*0.3), medan en vanlig depå har en skatt på 30% av vinsten.

Som Emil skriver ovan så är break even då du har en förväntad avkastning på 1.25%. Om du har en förväntad avkastning som är så låg föreslår jag att du istället tar ut alla pengar från alla depåer och istället placerar dem i ett bundet bankkonto på 1 år på marginalen eller andra banker (du behöver 6 banker för att ha insättningsgaranti för 5M), då du får en ränta på 1.4% utan någon som helst risk.

Så svaret är att en ISK är alltid statistiskt bättre än en vanlig depå om du förväntar dig en rimlig avkastning.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-16 klockan 14:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.