När får jag ränta på mina fonder ?
Sök:

När får jag ränta på mina fonder ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

ställde för sedan frågan: När får jag ränta på mina fonder ?

Hej. Jag undrar när räntan kommer på mina fonder .Det står att det kommer vid årets slut 31 December på några sidor . Ett exempel om jag köper en fond idag 19 Juli och fonden har ökat i värde vi säger 1000kr.När blir det ränta på ränta för den fonden ? Är det om ett år eller vid årets slut ?Tacksam för svar mvh Magnus

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad är det för fond du menar? Om det är en aktiefond så ändras kursen (värdet för en andel) dagligen. Vinsten får du först när du säljer dina andelar av fonden. Ränta på räntaeffekten kan man säga löper hela tiden eftersom dina andelar i fonden ökar i värde istället för att du får ut värdeökningen i kontanter (tills du säljer) så om den går upp 5% och sen 2% så blir det ränta på ränta (*1.05*1.02), men det beror egentligen på hur man räknar om det är dagligen eller årligen. Om en fond gått upp 10% på ett år så är det summan för alla dagar (inklusive ränta på ränta) för det året. Om fonden har gått upp 1000kr så är det också inklusive ränta på ränta, men tack vare att värdet nu är högre så kommer framtida uppgångar ge större  belopp i kronor.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Egentligen får du ingen ränta alls på dina fonder, men förhoppningsvis får du lite avkastning istället (det gäller också räntefonder). Avkastningen kan också vara negativ – beroende på hur börsen går. Och den avkastningen läggs till (eller tas från) dina fonder varje dag. Du får alltså inte någon separat klumpsumma vid årets slut.

Som ett exempel: Om vi antar att avkastningen blir 1% varje dag, då läggs den procenten alltid på det föregående dagens avkastning. Då blir värdeökningen räknad i kronor lite större för varje dag som går än det var på den föregående dagen (även om värdeökningen är precis det samma räknad i procent). Av språk- och vanemässiga skäl kallas det för ränta på ränta-effekt, eller ofta bara ränta på ränta. (Avkastning på avkastning låter lite klumpigt.)

Eftersom fondernas utveckling redovisas ofta årsvis, är det praktiskt att räkna också ränta på ränta-effekten på årsmässig basis.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej och tack för era svar . Nu förstår jag lite bättre med hjälp av era tydliga svar . Sparar i olika aktiefonder . Så om jag förstått rätt så tar jag ett exempel här .
  Har jag vi säger 100 000:-i fonder och värdet stiger 500 idag Tisdag .
  Får jag då avkastning redan dagen efter på
  Onsdagen på 100 500:-?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för era svar . Så om jag förstår rätt får jag avkastning från dag till dag ?

Säger att jag mitt värde i portföljen är 100 000:- på tisdag . På onsdag ökar min portfölj med 500:-

Portföljen  har nu ett värde på 100 500:-.

Får jag då avkastning på mina 100 500:- direkt på torsdag då?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja precis, det blir ”ränta på ränta” både på uppgång och nedgång. Om den går upp med 1% dagen efter så är det 1% av 100500 och samma sak om det hade gått ner. Men det är egentligen bara en räkneexercis. I absoluta tal så har du samma antal fondandelar som får ett nytt värde varje dag. Det är ett värde i kronor per andel du äger, men det brukar visas som förändring i procent.

  Om du t.ex. skulle ta ut vinsten varje gång värdet ökade över inköpsvärdet så skulle det inte bli någon ränta-på-ränta. Till exempel att du skulle sålt av andelar för 500kr när värdet ökat till 100500. Då skulle nästa uppgång vara på 100000 istället för på 100500 eftersom du sålt av och hade färre andelar kvar.

  Om du köper aktier med utdelning så får du utdelningen i pengar som du sen aktivt måste gå in och köpa fler aktier för (eller spendera på något annat). De flesta fonderna ger dig ingen utdelning från de aktier de äger utan köper istället automatiskt fler aktier för de pengarna ”under huven” så då får du fler och fler aktier via din fondandel över tid.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.
 2. Vit pil

  Avkastningeni ditt exempel är just 500 kronor. Om du har fått en värdeökning från tisdag till onsdag på 500 kronor så har du fått en ökning på 0,5%. Om värdet på din portfölj ökar med ytterligare 0,5% mellan onsdag till torsdag så får du en ökning på 502,5 kronor och totala värdet på din portfölj blir 1010002,5 kronor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack då har jag förstått .

Mvh Magnus

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-19 klockan 09:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.