När förlorar man egentligen pengarna?
Sök:

När förlorar man egentligen pengarna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: När förlorar man egentligen pengarna?

Hej! Tack för otrolig blogg och podd. Jag har lärt mig så mycket (kul med en så brant utvecklingskurva när man varit vuxen ett tag!) och har sån tillfredställande struktur i vår privatekonomi och sparande jag aldrig hade haft om jag inte hittat hit.

Jag är, trots den branta utvecklingskurvan, rookie på detta med börsen. Jag försöker verkligen förstå vad det betyder med att investerade pengar kan sjunka i värde och till och med förloras. Det är ju detta alla hänvisar till och säger att man vill ha pengarna ”tryggt” på banken. Men när är pengarna egentligen brända?

Jag (tror jag) förstår att om jag lägger alla mina pengar på aktier i ett enda bolag som sedan går i konkurs, då har jag förlorat alla mina investerade pengar.

Men om jag månadssparar i en fondrobot med fördelningen 100/0 och börsen sjunker med 50 %. Har jag då förlorat 50 % av det jag investerat? Vad menas med att ”pengarna är förlorade först när du säljer” i det avseendet? Jag förstår ju att om jag säljer i ett läge där börsen sjunkit 50 % så har jag ut bara hälften av vad det var innan, men om jag bara låter allt ligga kvar? Vad har då egentligen hänt med mina pengar? När jag investerar i en indexfond, eller fondrobot, i vilket läge kan jag förlora alla pengar? När hela världen går i konkurs?

Jag fattar verkligen inte. Hjälp? :)

Det finns 8 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ofta används uttryck lite slarvigt, vilket kan förvirra.

Om man äger en aktie så vet man faktiskt bara dess exakta värde när man säljer den. Innan dess är aktiens så kallade kurs bara det pris som betalades senast en aktie i bolaget såldes. Troligen kommer man få ungefär så mycket betalt om man själv säljer en aktie i bolaget strax därefter, men det kan man inte veta säkert förrän det händer. (Om man vill sälja många aktier på en gång kan det pressa ner kursen, till exempel.) På så sätt kan man säga att man inte gjort någon förlust (eller vinst) förrän man säljer.

En fond är ju bara en massa olika aktier ihopklumpade, så det gäller samma sak där.

Man kommer snabbt in på definitioner här… På ett sätt ”förlorar” du dina pengar när du köper en aktie eller fondandel; för du har ju inte längre kvar pengarna på kontot och kan inte använda dem för att köpa roliga saker. Sedan hoppas du kunna sälja dina aktier med vinst i framtiden så klart, men det är först då du åter har pengar på kontot som du faktiskt kan köpa saker för.

Så det som hänt med dina pengar när börsen gått ner 50 % är att de för länge sedan hamnade i fickan på någon som sålde aktierna till dig. Det är på samma sätt som om du köper ett hus som sedan minskar i värde. Huset har du kvar, men pengarna finns hos husets förra ägare.

Oklart om detta gör någon klokare, om inte kan kanske lite mer konkreta frågor fungera. 😀

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När du genomför ett köp av en fond tex så överförs dina pengar till säljaren. Och säljarens andelar i fonden överförs till dig. För varje köpare finns där en säljare.

Efter köpet så äger du ett värdepapper som har ett inköpspris. Du har inga pengar längre.

Varje dag och minut prissätts dina värdepapper på marknaden.

Som du säger. Ibland kan du sälja dem dyrare och ibland kan du sälja dem billigare.

Vi spekulerar i att priset ska öka över tid.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja. Köper du andelar i en fond, så köper du inte andelar specifikt av någon annan. Affären görs ju direkt med fondbolaget.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Spelar ingen roll om du handlar en aktie eller en fond eller nåt annat.

Säg att du köper 1 aktie för 100 kr. Efter köpet har du 0 kr kvar, men du har 1 aktie.

Sen har du otur, så aktiekurser går ner från 100 kr till 50 kr. Du har fortfarande inte förlorat pengar, eftersom allt du har är 1 aktie.

Om du väljer att sälja aktien för 50 kr ”förlorar” du 50 kr, eftersom du köpte den för 100 kr.

Så innan du säljer har du inte förlorat nåt. Däremot har du ”en aktie som just nu är värd mindre än vad du köpte den för”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Detta tankesätt är bedrägligt. Självklart har man förlorat pengarna när ens investering minskat i värde. Det vore ju helt otroligt dumt om man påstår att någon som köpte Wirecard för 132 euro inte förlorat några pengar (aktien kostar idag 0,6 euro).

  Om du jämför två personer, A och B, som både köper en aktie för 100 kronor.
  A säljer aktien när den gått ned till 90 kronor.
  B säljer inte utan fortsätter att äga aktien som nu gått ned till 20 kronor.

  Då kan man absolut inte påstå att den enda som förlorat pengar är A. Däremot så får man inte vara rädd att förlora pengar. Det känns givetvis inte kul om man förlorar en halv månadslön en dag, men det är förväntat att det kommer gå upp och ned.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander Bodén
 2. Vit pil

  Tycker man får fundera lite i vad ens mål med just ägandet i aktier är, att ta del av aktiekursens utveckling eller ta del av bolagets vinster i framtiden.

  Om ens mål är att köpa en aktie för ett pris och sedan sälja dyrare så har man förlorat ett värde om det understiger sin köpkurs, du kan alltid få tillbaka värdet men om du skulle vilja ha dina pengar till någon annan investering just nu så har du mindre än vad du hade innan.

  Däremot om man har ett mål att köpa delar av bolag och under en lång tidshorisont ta del av bolagets vinst genom vinst/aktie samt sedan utdelning så är det enda som spelar roll hur många aktier du äger i ett bolag, eller rättare sagt hur stor andel av bolaget i procent du äger.
  Visst kan man säga att du hade kunnat köpa fler aktier vid ett annat tillfälle då kursen stod lägre, men du lär ha gjort en analys på bolaget där du själv anser att det är värt att betala en viss summa för en del av ett bolag som sedan ska generera dig vinst, då spelar det ingen roll vad kursen står i framöver egentligen så länge du inte säljer.

  Men att säga att man inte har förlorat pengar innan man säljer tycker iaf jag ändå blir vilseledande och tvingar folk att aldrig sälja ett dåligt köp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är det någon som vet om 1 + 1 = 2?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, nog borde det finnas någon som vet. Men hur kan du veta om någon vet eller bara tror sig veta?

  Ett stort problem är de som svarar med frågor och frågar med svar (eller påståenden). Hur borde man förhålla sig till dem?

  Det är alltid viktigt att viktigt att försöka förstå vad frågeställaren menar med sin fråga. Och vad som är det bakomliggande syftet med frågan. Och därefter försöka anpassa svaret till den som frågar.

  Hur mycket 1 +1 är beror på sammanhanget. Det är inte sällan helheten är mer än summan av sina delar. Det finns också omständigheter när 1 + 1 = 1. Eller 2. Eller något annat. Man måste också ta hänsyn till att storleken på delar kanske inte alltid är konstant över tid.

  Är Bror en eller två eller fler av samma sort?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Går det ner har du förlorat pengar. Går det upp har du tjänat pengar.

Det där med att man inte förlorat pengar förens man säljer är lite som ett skämt.

Men det finns fortfarande många dåliga deals. T.ex. att paniksälja en global indexfond under en börskrasch. Det är bättre att ha räntefonder innan, genom t.ex. att använda LYSA eller köpa in AMF Räntefond Mix.

Teknisk sett ja man har inte förlorat förens man säljer, men praktiskt sett nej.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har en annan åsikt än Aen. Ett konkret exempel.

För skojs skull köpte jag några aktier i Resurs Holding. Pris 40 kr per aktie. Kursen sjönk till 35 kr, men nu står kursen i 48 kr och jag har aktierna kvar. Jag tycker inte att jag förlorat några pengar….

Ett exempel till. Strax efter att jag köpt sjönk marknadsvärdet ca 10 procent.  Nu ligger värdet kanske 300 procent upp.

En vinst eller förlust realiseras den dagen man säljer.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  köpt mitt hus skall det stå

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Fast den som köpte senare än dig, när priset stod i 35 kronor har ju gjort en bättre affär än vad du har. Du förlorar om det du köpt går ned i värde. Att du sen går med vinst när den sedan går upp förändrar inte detta. Köper du en ny bil så har den ju gått ned i värde efter fem år. Du kan inte påstå att den inte kostat något förrän du säljer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander Bodén

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Den här diskussionen är verkligen vk (värdelös kunskap) men har man inget viktigare att diskutera så OK.

Att förlora pengar är att mista dom eller bli av med dom.

När du köper något …tex fondandelar …så blir du av med dina pengar, men får ett andelsbevis i stället.

När du säljer dina fondandelar får du pengar i stället.

Skillnaden mellan priset när du köpte och priset när du sålde kallas vinst eller förlust.

Man förlorar sina pengar i samma ögonblick som de lämnar din plånbok/konto alltså!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man kan ju dra det ett steg längre och säga att egentligen är det ointressant hur mycket pengar du har. Det som är intressant är hur mycket varor och tjänster du kan få i utbyte mot dina pengar. Din köpkraft.

Ett bankkonto utan ränta bevarar dina pengar. Men inflation gör att du förlorar i köpkraft. Det vill säga pengarna bevaras, men köpkraften bränns.

Om din aktieportfölj sjunker med 50% har din möjliga köpkraft minskat just då. Men om du inte har behov av stor köpkraft just då kan du ju vänta ut börsen tills den förhoppningsvis stiger igen.

På liknande sätt som jag köper aktier för mina pengar kan kag ju köpa annan valuta:

Säg att jag åker på semester till Tyskland varje sommar. Inför årets resa köper jag kontanta euro. När jag kommer hem har jag en viss mängd euro kvar. Jag lägger dom i byrån. Under vintern tappar euron kraftigt i värde gentemot svenska kronan, för att sen stiga tillbaka till samma nivå till nästa sommar. Även om antalet euro i min byrå har varit konstant under året har jag egentligen haft en period med sänkt köpkraft under vintern. Men i och med att valutan återställdes tills jag skulle använda pengarna hade det ingen praktiskt betydelse för mig. Det viktiga är när man behöver köpkraft.

Om du har struktur på din ekonomi och förutser större köp av varor och tjänster kan du i god tid dra ner på risken och undvika obehagliga överraskningar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-04 klockan 21:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.