När/hur räknas förvaltningsavgiften ut?
Sök:

När/hur räknas förvaltningsavgiften ut?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ingrid

ställde för sedan frågan: När/hur räknas förvaltningsavgiften ut?

Om jag byter fonder under året, blir det innehavet av alla respektive fonders förvaltningsavgifter som adderas på varandra, där det därefter räknas ut medelvärde av portföljen? Frågan har uppstått då jag relativt snabbt efter köp vill byta till annan fond.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Den ”årliga avgiften” debiteras dagligen genom att ta 1/365 av fondensvärde*förvaltningsavgiften.

Ex. Om du har 100 000 SEK i en fond (vid börsdagens slut då försäljningen genomförs), med en årlig avgift om 1% dras 100000*0.01/365 ≈ 2,74 SEK

Utöver den årliga avgiften tillkommer courtage och andra avgifter. Gissningsvis gör man på ett liknande förvarande med dessa kostnader. Dvs att de sprids ut per dag för att man minimerar effekterna av att köpa vid ett visst tillfälle.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns väl ingen courtage på fonder? Fonder kan ha ibland dolda kostnader som inte syns på fondavgiften, men rätta mig gärna om själva fondbytet kan medföra extra kostnader.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Tack för hjälpen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingrid
 3. Vit pil

  Förvaltningsbolaget köper aktier på börsen som alla andra. Courtage och andra avgifter buntas ihop. Det är därför man gör skillnad på total avgift och årlig avgift.

  Sen finns förstås börshandlade fonder och då betalar man även courtage när man köper och säljer andelar i fonden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
 4. Vit pil

  Nog är det så. Om vi tar en fond som Avanza Zero som är har inga avgifter måste det vara en mångmiljonförlustaffär för Avanza. Courtage och andra avgifter buntas ihop och Avanza står själv för alla kostnader utan att belasta oss fondsparare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Förvaltningsavgiften är alltid inbakad i själva fondpriset. Det blir ingen extra kostnad hur ofta du än byter. Fondavgiften räknas dessutom på daglig basis. Om fondavgiften är t.ex. 2% per år, och du byter fonden efter en dag, blir fondavgifter 2% av fondpriset delad med 365 (dagar på ett år).

Till exempel, om du byter fram och tillbaks mellan två fonder som har 2% avgift 50 gånger under ett års tid, blir fondavgifter under året sammanlagt 2%. (Det finns dock ett fåtal fonder som har sälj- och köpavgifter, men de är sällsynta).

Det finns folk som byter fonder väldig ofta på PPM, eftersom det är gratis att byta. (Men trots det är det få som slår AP7.)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för hjälpen!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-23 klockan 12:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.