När kommer Saudi Aramco in i indexfonderna och vad händer då?
Sök:

När kommer Saudi Aramco in i indexfonderna och vad händer då?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

ställde för sedan frågan: När kommer Saudi Aramco in i indexfonderna och vad händer då?

Hej!

Mitt privata pensionssparande består utav fonderna Avanza Global och Avanza Emerging Markets. Fördelningen mellan fonderna är viktad efter marknadsvärde.

Vad händer när ett så stort bolag som Saudi Aramco börsnoteras? Saudiarabien ingår i indexet MSCI Emerging Markets som Avanzas tillväxtmarknadsfond följer. Landet ingår även i det bredare globala indexet MSCI ACWI.

Bolaget bör utgöra en relativt stor andel utav index vilket innebär att mycket kapital kommer att flöda till Saudi Aramco. Kommer detta att driva upp värderingen av bolaget? Och när kan vi förvänta oss att se bolaget i våra indexfonder?

Om jag tänker rätt så borde bolaget snart hamna högt upp på listan utav mina största innehav.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har du läst Reuters?  Bolaget utgöra bara 0,16% till Emergering Market index.  MSCI höjer Saudiarabien från + till ++, enligt MSCI Global Market Accessibility Review juni 2019.

https://www.reuters.com/article/us-saudi-aramco-index/aramco-shares-slip-on-day-of-msci-tadawul-inclusion-idUSKBN1YM0OF

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hur kommer det sig att det är så? När bolaget noterades så värderades det till 1,7 biljoner dollar. Alibaba utgör över 5% utav Emerging Markets men är samtidigt värt mindre än hälften utav Saudi Aramco.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
 2. Vit pil

  Kollar MSCI Emerging mkts index faktabladet sidan 2 och ser hur värderar bolag. Det finns float adj mkt cap på bolags värde. Googlar du free float methodology hittar ditt svar. Eller ställer din fråga på MSCI hemsida. Det finns ett formulär på MSCI hemsida.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det har snackats en del att man kan spekulera i bolag som åker in och ur index. Men det är nog svårt, som all spekuleration

Jag kan tänka mig framförallt som bolags-vd borde det vara en bragd att få med sitt bolag i ett stort index.

Men är det inte så att all sån handel sker mycket gradvis just för att undvika snabba in och utflöden i enskilda bolag?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-11 klockan 11:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.