När målsparandet till barnen är uppnått
Sök:

När målsparandet till barnen är uppnått

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Natalie

ställde för sedan frågan: När målsparandet till barnen är uppnått

Hej!

Vi har ISK-konton till våra barn (i våra namn) där vi har sparat barnbidraget månadsvis. Vi har satt upp ett mål som vi önskar att kunna ge våra barn den dag de ska köpa sitt första boende.
Om vi skulle få det belopp vi har som mål som klumpsumma (t.ex. arv) och därmed inte behöver spara månadsvis längre, hur ska vi på bästa sätt förvalta dessa pengar då? Jag gillar inte risker och vill inte att pengarna ska minska  och har egentligen inget behov av att de ska öka heller, utan vill bara kunna ge barnen den summan vi tänkt oss.

Vänligen
Natalie

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Låter som om ett räntebärande konto hos en bank kan vara en lösning i så fall  Särskilt om ni inte känner något behov att pengarna måste öka efter ni har nått målet.

Själv har jag ett konto hos SBAB för mitt buffert. Pengarna ligger kvar där och rör inte på sig. Den dagen som jag behöver pengarna så vet jag precis hur mycket jag kan få ut.

Det finns en del att läsa på bloggen om att värden av pengarna över tid minskar även när de ligger på ett sparkonto. Helt enkelt för att samma belopp efter många år kommer tappa värde pga av inflationen. Vad ni skulle kunna göra för att bli av med denna effekt är att sluta månadsspara men ändå överföra lite pengar en gång om året till kontot som motsvarar årets inflationssiffror. Det brukar väl vara mellan kring 2% varje år?

Så säkerställa ni att beloppet på ”den stora dagen” kommer räcka för det som ni hade tänkt (t.ex. första boende).

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jan brukar sammanställa en lista varje år med bra alternativ mellan olika sparkonton. Som inte bara jämför sparränta men också lite deras olika villkor. Den sista gången han gjorde det var bara för några veckor sedan. Mycket fin och aktuell lista!

  https://rikatillsammans.se/basta-sparrantan/

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 2. Vit pil

  Bra att du tar upp inflationen! Det är inte heller småpengar vi pratar om eller ens över särskilt många år. Om man har 100 000 kr sparat så förlorar man 2000 kr om året till inflationen. Man har lika mycket kvar på bankkontot men allting man kan köpa för pengarna blir dyrare. Om det är stor åldersskillnad mellan barnen så kan det till och med upplevas som lite orättvist av det yngre syskonet om de får mycket mindre (i och för sig tänkte inte jag och min bror så, ingen av oss vet ens vad den andre fått för slags stödpengar).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-25 klockan 14:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.