När man vill spara till mer än statlig insättningsgaranti
Sök:

När man vill spara till mer än statlig insättningsgaranti

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jenna

ställde för sedan frågan: När man vill spara till mer än statlig insättningsgaranti

Hej!

Den statliga insättningsgarantin sträcker sig till 950\’000 kr. Men hur gör man om man har tänkt spara ihop en större summa än så? Tex för ett större inköp som hus, eller privat pensionssparande?

Jag vet att garantin gäller per person och institut, men är det bästa verkligen att ”börja om” och börja spara i en ny bank när man kommit upp i 950 tusen? Pengarna växer ju snabbare tack vare ränta på ränta när man redan har samlat ihop en högre summa..Hur ska man hanterera sina pengar när man väl lyckats bli miljonär? :-)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Den statliga insättningsgarantin gäller bara kontanter, inte fonder och aktier.

De pengar du sparar på lång sikt bör du inte ha i kontanter eftersom inflationen gör att de tappar i köpkraft istället för att växa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, så är det. Insättningsgarantin gäller bara kontanter på ett konto.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Kan vara värt att tillägga också att man inte behöver vara orolig för att insättningsgarantin inte täcker fonder eftersom att fonderna inte inkluderas i bankens tillgångsmassa. Går banken i konkurs så är fortfarande fonderna trygga.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger
 3. Vit pil

  Hej Holger det är inte riktigt så att fonderna är trygga ,investerarskydd för fonder är upp till 250000 kr,men fondbolag placerar sina pengar i olika banker t.ex, Spiltan placerar pengarna som finns i deras fonder i Swedbank,Avanza i Danske bank ,går bankerna i konkurs försvinner pengarna som finns i fonder alt över 250000kr.,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är rädd för att du har råkat ut för en tankevurpa. Visst finns ränta på ränta effekten på du har uppfattat fel.

Sätter du in 1000 kr på nyöppnat konto eller sätter in 1000 kr på ett konto som redan innehåller 950 000 kr, så blir ränteffekten! exakt lika stor!

Varje gång du sätter in pengar på en bank uppstår en ränta på räntaeffekt efter att räntan kapitaliserats vid årsskiftet. Du får dock extra draghjälp av gamla sparade pengar utan den räntan rullar ju på ändå.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-22 klockan 00:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.