När och hur sälja gamla SEB-fonder?
Sök:

När och hur sälja gamla SEB-fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Passiv sparare

ställde för sedan frågan: När och hur sälja gamla SEB-fonder?

Hej!

Jag har ett fondkonto i SEB som köpts för mer än 10 år sedan och därefter bara blivit stående. De är nu värda ca 400 000 kr men har stigit så en hel del går ju bort i skatt. Jag planerar att sälja fonderna och sätta in dem på ett ISK (inte i SEB) i fonder med lägre avgift. Min sparhorisont är ca 5 år för hälften av pengarna och mer än fem år för den andra hälften. Så till min fråga: hur bör jag bäst gå till väga för att sälja detta som ändå är en större summa? Spelar det någon roll om jag säljer allt på en gång eller en mindre summa i flera omgångar fördelat över tid?

 

Tacksam för svar!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är egentligen samma resonemang som i den här bloggposten:

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Det korta svaret är att du har en viss strategi och riskvilja. En plan som du förhoppningsvis har tänkt igenom. Så länge du har investeringar som inte följer din plan så står du ju utanför strategin och med en annan risk än den som du tänkt dig. Det är ett argument för att flytta allt så snabbt som möjligt.

Det finns ett undantag. När det kommer till att sälja investeringar med vinst och betala skatt så kan du tänka på om du har någon förlust som du kan realisera samma år. Har du en sunkinvestering som tappat mycket i värde och som du tänkt sälja nästa år, då kan det vara värt att vänta med att ta hem vinsten från SEB-fonderna tills att det kan göras samtidigt. Detta för att du får kvitta vinst mot förlust på skatten.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Pengarna du behöver inom 5 år rekommenderas att inte sitta i aktiefonder då risken är för hög på en sådan kort att förlora kapital. Så dessa rekommenderas att plocka ut och placera i något mer kortsiktigt, likt en 10/90 eller 20/80 portfölj (Aktiefonder/Räntefonder).

Dom resterande hälften skulle jag rekommendera dig att vänta med att flytta till ett ISK, efter 10 år av uppgång och vinst så är det väldigt mycket att skatta just nu för dig. Istället för att sälja den hälften, så skulle jag rekommendera dig att vänta med att sälja tills en eventuell sättning kommer och då flytta över det till ett ISK. Då reducerar du skatten eftersom vinsten kommer vara mindre.

Hoppas det svarar din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-11 klockan 09:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.