När ska man ta ut vinsten på aktier?
Sök:

När ska man ta ut vinsten på aktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tomas Birath

ställde för sedan frågan: När ska man ta ut vinsten på aktier?

Hej! Jag har ett antal aktier i olika bolag  som har stigit allt ifrån 10-40% Min fråga är när man ska ta ut vinsten och sälja av delar av innehavet? Jag vill spara långsiktigt och jag vet hur snabbt det kan gå från topp till botten på börsen , jag undrar om det finns någon generell regel för när man ska sälja enskilda aktier eller om man istället ska resonera ”att ibland köper jag billigt och ibland dyrt”. Jag vet också att om man håller på att sälja, köpa och ändrar innehavet för ofta så förlorar man ofta mera pengar än vad det hjälper. Vad tänker ni? Hur brukar ni göra?

vänliga hälsningar

Tomas

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du ska inte tänka på det som att ”ta ut vinst”. Se istället investeringarna som ett slags konto där du sätter in pengar för att de ska arbeta åt dig. Du skaffar dig en strategi för din portfölj, till exempel att ingen enskild aktie får vara mer än 10% av portföljen eftersom det då blir för hög risk. Om någon aktie då drar iväg så säljer du av lite för att sätta i andra bolag och sprida risken.

”Tar ut vinst” gör du när du börjar närma dig stt pengarna ska användas. Till exempel genom tumregeln att ha max 10% på aktiemarknaden för varje år som du kan låta pengarna vara. Då säljer du återigen av på grund av din riskstrategi, inte för att aktierna råkat gå med vinst.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-14 klockan 21:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.