När slutade fonder ge utdelning?
Sök:

När slutade fonder ge utdelning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristoffer

ställde för sedan frågan: När slutade fonder ge utdelning?

Hej. När man tittar på äldre globalfonder, är det flera som gått otroligt dåligt periodvis. För att ta ett exempel, Swedbank globalfond mega som efter raset 2000 inte låg på plus efter nästan 15år. Delade denna fonden ut under den perioden eller gick den så dåligt för att den inte följde Msci global indexet? Msci global Next Return gick betydligt bättre under perioden.Finns nån historiskstatistik för hur ex. Avanza global, Länsförsäkringar global borde gått under den tiden om de funnits då.god jul och gott nytt sparandekristoffer

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jan har faktiskt skrivit ett inlägg om detta:

Utdelning i fonder i förhållande till utdelning i aktier

Det korta svaret är att de flesta lämnade utdelningar fram till 2012 när skattereglerna ändrades.

Den typen av statistik du frågar efter är i så fall MSCI World Price Return. Vet inte om det finns något sådant i SEK. Alternativt om du kan hitta en äldre global indexfond med längre statistik.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Fast det är just när jag tittar på äldre globalfonder (även på SEB etisk globalfond index D) och jämför med globala Return index som fenomenet uppstår. Är det så då att utdelningarna drogs ur fonderna fram till 2012 och därefter syns utdelningarna i den bättre kursutvecklingen?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kristoffer

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-18 klockan 22:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.