När ta hem vinsten på fonderna
Sök:

När ta hem vinsten på fonderna

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hedvig

ställde för sedan frågan: När ta hem vinsten på fonderna

Jag sparar exempelvis på Länsförsäkringars Fastighetsfond där det gått upp (idag 28 procent). Så långt är allt väl men när jag ska jag sälja och i så fall vad? Jag måste fortsätta investera i papper men eftersom jag inte har obegränsat med pengar till sparande så måste jag i så fall ta ut ”vinster” och därefter investera vidare?

Jag förstår inte riktigt tänket med sälj? Jo om man behöver pengar i dagliga livet så tar man ut men om man inte behöver dem utan vill fortsätta investera… Varifrån ska jag då ta mina pengar? Från fonderna som gått upp xx antal procent eller?

Hedvig

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tror du får förtydliga frågan lite,

men om man utgår ifrån långsiktigt sparande enligt en portföljmodell (t.ex. 60% aktie-fonder och 40% Ränte-fonder) så är det vid ombalanseringarna du ”tar hem vinsten”

För vid en ombalansering så säljer du en del av de värdepappar som gått bättre, och flyttar dessa pengar till andra investeringar som gått sämre.

Vid perioder när börsen gått bra, så innebär det typiskt att du flyttar pengar från aktiefonder (ett innehav med hög risk) till räntefonder (ett innehav med låg risk). När börsen istället går dåligt sker såklart det motsatta.

Jag gillar detta eftersom man inte behöver tänka på när man ska ta hem/säkra vinsten. När det går bra lägger jag undan lite pengar till min skattkista (räntefonder/guld/kontanter) och när det går dåligt tar jag ut lite pengar, för att investera i min pengamaskin (aktie-fonder och andra högrisk-innehav). Så att den är redo när det börjar gå bra igen.

Allt sker automatiskt, utan att jag behöver tänka på det.

Om du känner dig nervös över dina investerade pengar tycker jag att du ska läsa om Jans kapitel om fyra-hinkar principen, och fundera på din risknivå. Jag tror även att Jan skrivit ett kapitel om just ombalanseringar som kan vara värd att läsa

hoppas jag hjälpte dig iallafall litegrann.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du Säljer bara av delar av din fastighetsfond om den har vuxit sig oproportionerligt stor i förhållande till dina andra innehav. Eller så säljer du den helt om du inte vill ha fastigheter alls i din portfölj längre.

beror lite på vad du har för strategi. Försöker du passivt replikera marknaden eller försöker du ta aktiva positioner och överbalansera de sektorer som du tror mest på?

 

du behöver inte sälja heller om du kör ”köp och behåll” Utan om fastigheterna har blivit så stor köper du bara dina andra fonder för ditt nysparande tills de har kommit i fatt igen.

 

Du ska alltid nyspara minst 10% av din lön

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har samma fråga och tänkte om en fond går upp på en kort period varför inte sälja allt och köpa igen när det går ner? att behandla fonder som aktier, eftersom de flesta fonder inte betalar utdelning och jag tänkte köpa och sälja med dem eftersom du inte tappar någonting särskilt om det inte finns någon transaktionsavgift.

Kanske det tar tid men man kan gå med vinst.

Fungerar det?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Valerio. Precis som min undran men din är nog lite lättare att förstå.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hedvig Juhasz Toth

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När skulle du ha sålt din globalfond 2019 menar du? När var uppgången tillräcklig? Att trejda fonder är svårt för du måste lägga säljorder senast kl 13. Men priset bestäms inte förrän i slutet av dan. Mycket kan hända mellan 13 och stängning.

Då får du handla med ETFer så du kommer in och ur direkt. Men då betalar du courtage för varje affär. Varje gång du säljer en fond som går upp missar du avkastning.

Lek med 10% av din förmögenhet. Du kommer förmodligen misslyckas

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  så det är vettigt att köpa och sälja svenska fonder? om du säljer före 13.00 så säljs det direkt och du ser det nästa dag på ditt avanzakonto, eller hur?

  kanske fonder som AVANZA ZERO som inte har några transaktionsavgifter alls.

  Andra fonder som Spiltan Investmentbolag men som har en transaktionsavgift som är högre än avgiftsavgiften, men kanske värt att sälja om det går upp mycket högt på kort tid? Jag menar varför inte ta den vinsten och återinvestera den igen? eftersom du saknar mycket om du köper och håller utan att sälja när det går upp mycket högt på kort tid.

  Men jag tänkte gör det med Avanza Zero, ingen transaktionavgift, billigare än betala courtage med aktier eller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Valerio
 2. Vit pil

  Man kan köpa högsta belopp till Avanza Zero är 25000kr. Om du satsar 25000kr, blir 96,0947 fondandelar (NAV 2019-1-9 är 260,16kr). tex. fondpriset går upp 3,05% på 3 månader blir 762,49kr vinst. Jag ska satsa på börsen om jag vill spekulera kortsiktig. Quick money

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 3. Vit pil

  Högst köpbelopp 25,000 per dag. DU kan sälja utan gränser. Det är viktigare att sälja när det går upp, du behöver inte köpa mer än 25 000 om dagen.

  Ingen courtage. Om det går ner, bara behåll det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Valerio

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-09 klockan 10:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.